Annons

TA fast i snökaoset

Runt om Trelleborg blåste vägarna igen och många var de som inte tog sig igenom drivorna med snö. Bland annat Allehandas reportageteam. I Fjärdingslöv var man dock redo med snökedjor, spadar, jeepar och traktorer.
Trelleborg • Publicerad 23 februari 2005
Lantbrukaren Sven-Bertil Svensson hade mycket att göra i snöyran. Bland annat fick han dra loss TA:s reportage-team som körde fast i en driva. Bild: Mårten Svemark.
Lantbrukaren Sven-Bertil Svensson hade mycket att göra i snöyran. Bland annat fick han dra loss TA:s reportage-team som körde fast i en driva. Bild: Mårten Svemark.Foto: 

Det var ingen skillnad på de stora och små vägarna på Söderslätt. Alla blev under onsdagen igenblåsta med snö när snöyran tilltog under dagen. Bitvis var det omöjligt att urskilja var vägen slutade och diket tog vid. Följaktligen körde bärgningsbilarna skytteltrafik och drog upp olycksdrabbade bilister. Men i kaoset var det också många vardagshjältar. Bland annat i Fjärdingslöv, där flera av invånarna var ute och hjälpte till under dagen.

Tidigt på morgonen drog plogbilen sin runda i byn, men de öppna vägsträckorna blåste snabbt igen i den hårda vinden. Väl påklädda gav sig flera av invånarna ut med spadar och snöskyfflar som legat längst in i garaget så här långt i vinter. Marianne Eriksson bidrog med sin fyrhjulsdrivna Jeep när en mindre bil fastnade i en driva och efteråt stod hon och pustade ut tillsammans med grannarna.

Annons

– Nu är man kaffesugen men vi har faktiskt ingen el just nu. Men det är ett planerat avbrott som inte beror på snöovädret, säger hon till TA: s reportageteam som stannar till och pratar med den lilla räddningsgruppen.

Kort därefter får de rycka ut igen när TA-bilen på väg därifrån kör fast i en rejäl snödriva. Med stela fingrar och rödfrusna näsor kopplades en bogseringslina mellan bil och Jeep. Men förgäves. Hjulen slirade och TA-bilen satt väl förankrad i sin halvmeterhöga snödriva.

Efter en stund dök lantbrukaren Sven-Bertil Svensson upp i kurvan. Han har varit och plogat med sin traktor utanför sin fars hus och är nu på väg tillbaka hem till Gylle. Han blir räddningen för det strandsatta reportageteamet. Med ett snabbt ryck är bilen loss. För säkerhets skull eskorterade Sven-Bertil Svensson TA-bilen till vägen blev någorlunda säker.

Kristofer Naess

FJÄRDINGSLÖV
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons