Annons

”TA-cupen” går i graven

”TA-cupen” har arrangerats i 37 år. Men den TA-cup som arrangerades i slutet på förra året var den sista under det namnet.
Fotboll • Publicerad 7 februari 2019 • Uppdaterad 8 februari 2019
Namnet ”TA-cupen” går i graven efter 37 år. Arkivbild.
Namnet ”TA-cupen” går i graven efter 37 år. Arkivbild.Foto: Björn Gustavsson

– ”TA-cupen” är en del av vår historia och vårt arv och den har skänkt mycket glädje åt många människor genom åren. Cupen är speciell då elitspelare och glada amatörer tävlar på samma plan och på samma villkor. Vi är oerhört stolta över att ha skapat och varit en del i detta, säger Trelleborgs Allehandas chefredaktör Martin Falkenby.

Anledningen till att Trelleborgs Allehanda släpper taget om cupen är enligt chefredaktören och sportchefen Jonas Bergström främst att man saknar personal som kan lägga tid på arrangemanget.

Annons

– För att vi ska kunna arrangera en fotbollsturnering under tidningens namn måste vi kunna säkerställa att det är en cup som håller rätt kvalité, då måste vi ha någon i huset som sköter om cupen, och den möjligheten finns tyvärr inte längre, säger Jonas Bergström.

– Det var ett svårt beslut att ta. Jag har själv både bevakat cupen och varit prisutdelare i många år. Men i den utvärdering vi har gjort kom vi fram till att vi antingen ökar vårt engagemang och våra resurser för att säkerställa kvalitén eller så låter vi turneringen drivas vidare utan vår inblandning. Och med den helhetsbild vi har valde vi det senare. Av hänsyn till alla parter – våra läsare, medarrangörer, föreningar, spelare och publik – var det också viktigt att beslutet kom och meddelades med god framförhållning, säger Martin Falkenby.

Den ökade mängden stök kring arrangemanget har också påverkat beslutet.

– Jag tycker tyvärr att stämningen på planen blivit sämre under åren. ”TA-cupen” har varit en turnering där lagen ska spela för att det är roligt. Jag har reagerat på att det varit hårt spel och allmänt dålig stämning i flertalet matcher, det gör också att det ställs större krav och ansvar på arrangören, säger Jonas Bergström.

– Dessutom måste cupen uppfylla säkerhetskrav i framtiden med tanke på att incidenter inträffat de senaste åren. En tvingande åtgärd kan till exempel bli att ta in väktare, och det skulle i så fall innebära en kostnad, fortsätter Jonas Bergström.

Att ”TA-cupen” går i graven kommer däremot inte att påverka sportbevakningen.

– Det här innebär inte att vi kommer att bevaka småklubbsfotbollen mindre än tidigare. Men att arrangera en inomhusturnering ingår ju inte i en tidnings uppdrag, det gör däremot att bevaka den lokala sporten, säger Jonas Bergström.

De som hållit i arrangemanget de senaste två åren planerar att köra vidare i egen regi, men då under ett annat turneringsnamn.

Sebastian MårtenssonSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons