Annons

Sydligaste stämman fyller 20

Trelleborg • Publicerad 27 juni 2005

Sveriges sydligaste spelmansstämma, Smygestämman, firar 20-årsjubileum i år med ett extra späckat program under fredag och lördag 1 och 2 juli.

Det var 1986 som Jan Linell var med och startade stämman i Smygehamn, som vuxit till en riktig stor begivenhet, som samlar mellan 10 000 och 12 000 besökare om det är fint väder.

Annons

– Och det är det alltid, lovar Jan Linell. Annars betalar vi tillbaka inträdet (som är gratis).

Det finns en del nyheter på årets stämma, bland annat något som kallas för polskedungen, där fiolerna kan hålla till och spela polskor.

– Det är ju så att dragspel och durspel är högljudda instrument, som kan dränka de svagare fiolerna och nyckelharporna. Därför har vi sett till att det ska finnas rum för både dragspel och fioler, säger Jan Linell.

Redan på fredagskvällen börjar förstämman (men spelmän från andra delar av landet har ofta redan satt i gång med inofficiellt buskspel på torsdagen) och Eva Tjörnebo med gruppen Viskompaniet uppträder i Köpmansmagasinet klockan 20.

– Det är alltid fullt så det gäller att komma i tid, säger Jan Linell.

Dessutom blir det traditionell gammeldans och musikkafé.

På lördagen blir det traditionell start i Östra Torps kyrka med spelmansgudstjänst klockan 11 och traditionell uppmarsch från hamnen 13.30 innan invigningen 14.

– Invigningen blir annorlunda i år eftersom det är jubileumsår, men på vilket sätt vill jag inte avslöja, säger Jan Linell.

Smygestipendiet på 5 000 kronor delas också ut. I år är de nominerade dansarna Stina och Lennart Jeppsson, Barsebäck, Ethel Wieslander från Lund som skrivit en bok om spelmanssläkten Bruun samt Mattias Lundgren från Vankiva som spelar flöjt och saxofon och just antagits till arméns musikpluton.

All information om Smygestämman kan man hitta på nätet på adressen www.trelleborg.se/spelman.

Annons

0410-545 71

lasse.bryggare@allehandasyd.se

SmygehamnLasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons