Annons

Sydligaste hamnen ska få nytt liv

Fyll igen hamnen och gör plats för en scen. Bygg en ny yttre hamn med bågformade pirarmar. Låt entreprenörer utveckla området och ge plats för nya restauranger och butiker. Det är det senaste förslaget på hur man kan utveckla hamnen i Smyge. Och det kommer från folk som själva är flitiga användare av hamnen.
Trelleborg • Publicerad 15 april 2013
Henrik de Vries och Mats Andersson.
Henrik de Vries och Mats Andersson.Foto: Tomas Nyberg
Foto: 
Skiss över nya hamnen.
Skiss över nya hamnen.Foto: 

Många klagar på att det aldrig görs något i Smyge hamn. Henrik de Vries och Mats Andersson, båda med fritidsbåt i hamnen, klagade också tills de bestämde sig för att agera själva.

– Vi har pratat om det länge. Hur illa hamnen är skött men också om vilken stor potential den har. Vi bestämde oss för att göra något, inte bara klaga, säger Henrik de Vries, ordförande i Smygehuk båt- och seglarklubb.

Annons

Mats Andersson, som har en egen arkitektfirma, har gjort ritningar över hur det skulle kunna se ut. Det är lite gammalt, lite nytt, men något som kommer att höja hamnens värde avsevärt, menar de.

– Jag har alltid tänkt på hur hemskt det ser ut men ändå är det alltid jättemycket folk. De håller för näsan samtidigt som de går med en glass i handen. Men det är absolut en magnetisk punkt, säger Mats Andersson.

Lukten värst

Det stora problemet är just lukten, menar de. Kan man få bort den är mycket vunnet. Därför är Mats Anderssons och Henrik de Vries förslag att man fyller igen hamnen och bara behåller en liten bit längst ut som bildar en ny inre hamn. Utanför den byggs en helt ny, yttre, hamn med plats för 180 båtar. Med två nya, halvmånformade, vågbrytare och kanske en badplats längst ut på en av dem, med Västra hamnen i Malmö som förebild.

– Snacket bland seglare i dag är att man absolut inte ska åka till Smyge hamn. Den har dåligt rykte, det sägs att tången inte är bra för båtarna. Och så luktar det ju, säger Henrik de Vries som tror att problemen försvinner ifall man bygger en yttre hamn i stället.

– De pengar som man slipper lägga på muddring kan man i stället lägga på att bygga den yttre hamnen, säger han.

Bygga en scen

På den yta som skapas om man tar bort den största delen av den nuvarande hamnen kan man lägga grus och bygga en utomhusscen, och på slänten upp mot fiskrökeriet och kafét föreslår Henrik de Vries och Mats Andersson att man bygger fyra nya restauranger och butiker. Här bör man släppa in entreprenörer som redan från början är med och utvecklar området.

Resten kvar

Resten av det som finns i dag vill Mats Andersson och Henrik de Vries behålla. Rökeriet, kaffestugan och de nuvarande butikerna har sin självklara plats i miljön. Så även den sydligaste punkten, men även den skulle må bra av en förändring.

Annons

– Gruset på platsen är ett trist sätt att avsluta Sverige på. Vi vill att strandängen ska sträcka sig ända dit, säger Mats Andersson.

Tankarna ska Mats Andersson och Henrik de Vries formulera som ett medborgarförslag och lämna in till Trelleborgs kommun.

– Vi hoppas att de folkvalda ser detta som en möjlighet att utveckla området, säger Henrik de Vries.

Lisa Kron
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons