Annons

Swedish biogas söker bygglov

Den första gasen från Jordberga ska levereras till årsskiftet 2013/23014. Nu söker Swedish biogas bygglov för biogasanläggningen på det gamla sockerbruket.
Trelleborg • Publicerad 2 november 2012

– Vi kommer att leverera gas då, men kanske är inte hela anläggningen i drift till årsskiftet, säger Peter Sigefjord från Swedish Biogas International AB (SBI).

Peter Sigefjord berättar att de andra anläggningar som SBI driver har haft en byggtid på ungefär ett år. Med den tid det tar att få bygglov kan man räkna med att bygget inte kommer att vara färdigt till nyåret 2014.

Annons

– Men vi behöver inte bygga allt på en gång. Det går att bygga en lina så att vi kan leverera gas till nyåret som planerat, säger Peter Sigefjord. Sedan kan man successivt utöka kapaciteten.

För att snabba på processen arbetar SBI parallellt med bygglovsprocessen att köpa in material och kontakta leverantörer.

SBI är en av deltagarna i projektet, med ett 55 procentigt ägande. Övriga delägare är E-on som står för 20 procent, Skånska biobränslebolaget som äger 20 procent samt Nordic Sugar med 5 procent.

Meningen är att anläggningen ska leverera gas till Skånetrafikens biogasbussar, men även kopplas in på det svenska stamnätet för gas, som hittills bara använts för naturgas.

Projektet i Jordberga har pågått under många år och försenats ett antal gånger på vägen. Förra hösten bestämde Naturvårdsverket att projektet dragit ut för länge på tiden och drog tillbaka det stöd på 37 miljoner kronor som beviljats.

– Biogasen balanserar fortfarande på gränsen till att vara ekonomiskt lönsam, säger Peter Sigefjord. En del projekt har lagts ned.

Det kan ge stora fördelar att vara bland de första när nya system börjar användas.

– Men det kostar också på att vara pionjär, menar han.

SBI driver idag i Sverige anläggningar i Örebro, Lidköping, Gävle och Katrineholm samt två mindre lantbruksanläggningar. I planerna för 2012 finns byggstart för ytterligare fem större verk, inklusive Jordberga, samt tre lantbruksanläggningar.

Madeleine Gripsten
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons