Annons

Svettig dag i fiskets tecken

Det var tätt mellan loppisarna och sillamackorna gick åt som smör i solsken på fiskets dag i Beddingestrand i går. Många kom för att fynda, köpa lotter och fick även lära sig ett och annat om fiskets historia.
Trelleborg • Publicerad 30 juli 2006
Kocken Bengt Kilåker hade det hett om öronen under fiskets dag i Beddingestrand i går. Angela Lewin från byalaget gladde sig åt att sillamackorna gick åt. Bild: Tomas Nyberg
Kocken Bengt Kilåker hade det hett om öronen under fiskets dag i Beddingestrand i går. Angela Lewin från byalaget gladde sig åt att sillamackorna gick åt. Bild: Tomas NybergFoto: 
Uno Wilhelmsson och Ingegerd Lindroth fyndade ett skåp på loppisen. Lite svårt var det att få med sig det hem.
Uno Wilhelmsson och Ingegerd Lindroth fyndade ett skåp på loppisen. Lite svårt var det att få med sig det hem.Foto: 

För tionde året i rad arrangerade Beddingestrands byalag fiskets dag i går.

– Det är vårt största arrangemang. Beddingestrand var ju ett jättestort fiskeställe på 30- och 40-talet med hela 25 båtlag. Man fiskade torsk, plattfisk men det var ålafisket som var den riktigt stora inkomstkällan, säger Ove Westesson från byalaget.

Annons

– Den här dagen är som en påminnelse om den gamla tiden, hur beroende man faktiskt var av fisket, säger han.

För dem som var historieintresserade fanns möljighet att se en film om fiskets historia i Beddingestrand. Och besökarna var många under gårdagen. Svetttigt och varmt var det men det hindrade inte folk från att gå omkring och botanisera bland loppisarna, fynda böcker, äta korv och sillamacka. Bengt Kilåker stekte sill för fulla muggar. Och Angela Lewin i byalaget gjorde i ordning mackor på löpande band.

– Sillamackorna är mycket populära, konstaterar hon nöjt.

– Vi har sålt 200 portioner på 45 minuter, säger Marianne Ahlander som står bredvid.

I kön stod Lena Nordholm i väntan på att få köpa sig en macka.

– Jag är uppfödd med sillamacka. Det hör bara till. Vi har sommarhus i Beddingestrand och brukar besöka fiskets dag när vi är här, säger hon.

Någon som var riktigt nöjd med sitt loppisfynd var Ingegerd Lindroth.

– Jag hittade det här skåpet för 50 spänn! Det ska jag ställa i mitt nya förråd, säger hon efter att hon och Uno Wilhelmsson lyckats krångla in skåpet i bagageutrymmet på bilen. De hade dessutom hittat en och annan billig bok som också fick följa med hem.

– Det är trevligt att komma hit. Man träffar en och annan som man känner. Och i år har det varit bättre än vanligt tycker jag, säger Ingegerd Lindroth.

Men någon sillamacka blev det inte för hennes del.

Annons

– Nej, bevare mig väl. Det går inte i den här värmen.

Jessica Bloem Pettersson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons