Sveriges sydligaste kafé hotar stänga

Rökeriet i Smyge hamn har dammat av de gamla planerna på att bygga ut och erbjuda servering inomhus. Samtidigt är framtiden osäker för den röda kaffestugan längst ner i hamnen.
Trelleborg • Publicerad 22 mars 2013
Foto: 
På rökeriet planerar man för utökning...
På rökeriet planerar man för utökning...Foto: Claes Nyberg
...men Kaffestugans arrendator tvekar om framtiden.
...men Kaffestugans arrendator tvekar om framtiden.Foto: Claes Nyberg

– Som det ser ut just nu så kommer vi inte att öppna i sommar, säger Stefan Lindberg, talesperson för arrendatorn Lizzie Svensson.

Kaffestugan har drivits av Lizzie Svensson och hennes familj sedan 1952. Men efter att Trelleborgs kommun börjat ställa högre krav på verksamheten är framtiden för kaffestugan osäker. Investera eller slå igen, är kommunens besked till Lizzie Svensson.

Kommunen har bland annat reagerat på att kaffestugan inte hade öppet alla dagar förra sommaren.

– Vi hade stängt en helg under hela säsongen, men det berodde på att vattenpumpen gick sönder, säger Stefan Lindberg.

Lizzie Svenssons arrendeavtal för kaffestugan löper på två år i taget, och i det finns inga krav på att man ska ha öppet vissa tider. Det vill kommunen ändra på och har skrivit ett brev till Lizzie Svensson med att antal krav. Antingen investerar hon i verksamheten och håller öppet dagligen under sommarmånaderna, och då kommer också arrendeavgiften att höjas. Eller så överlåter hon kaffestugan till någon annan, alternativt säger kommunen upp det befintliga avtalet som då upphör att gälla mars 2015.

Stefan Lindberg säger till TA att familjen gärna driver kaffestugan vidare, men att det gällande avtalet och förslaget till förändringar, inte gör det så lätt.

– Vi vill ha ett längre avtal, som andra företagare i Smygehamn fått. Vi kan inte förväntas investera i kaffestugan om vi bara har avtal i två eller fem år i taget. Det är för kort tid. Just nu avvaktar vi och ser, men för tillfället känns det inte som att vi kommer att starta i sommar. Då blir det säkert ett ramaskri bland våra kunder, säger Stefan Lindberg.

På Smyge fiskrökeri är tongångarna mer optimistiska. Där förbereder man sig för att bygga ut verksamheten, troligen till nästa sommar. Om man får bygglov är tanken att byggnaden ska expandera både i söder och norr, vilket ska ge dels större arbetsytor och dels plats för matgäster inomhus. Hittills har rökeriet bara haft uteservering.

– Många efterfrågar att kunna sitta inomhus, framförallt på våren och hösten, säger Camilla Möller på Smyge fiskrökeri.

Sanna Wahanta
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.