Annons

Sveriges sydligaste hus växer fram

Trelleborg • Publicerad 3 november 2005
Vidar och Paulina Petursson ser fram emot att flytta in i Sveriges sydligaste hus. "Det har varit många turer men nu är allt spikat", säger Vidar Petursson. Bild: Claes Nyberg
Vidar och Paulina Petursson ser fram emot att flytta in i Sveriges sydligaste hus. "Det har varit många turer men nu är allt spikat", säger Vidar Petursson. Bild: Claes NybergFoto: 

Nu läggs grunden till Sveriges sydligaste hus i Smygehamn. "Det ska bli spännande att flytta in", säger Paulina Petursson.

Om allt går enligt planerna så kan Paulina och Vidar Petursson flytta in i sitt nya hus nästa sommar. Tillsammans med sin nyfödde son Johan, kommer de att ha nära till Paulina Peturssons föräldrar, Nils och Ingrid Andersson. De bor i det stora huset några meter längre upp på tomten.

Annons

– Det passar ju jättebra om vi behöver barnpassning, säger Paulina Petursson som också gläds över att ha nära till hästarna i det intilliggande stallet.

– Att det är Sveriges sydligaste hus kommer man nog inte att tänka på så ofta. Turerna kring bygget har varit många. Nils och Ingrid Anderssons tomt ligger söder om fyren i Smygehamn med en rasbrant mot vattenlinjen. Området omfattas av strandskyddet och är attraktivt för bad och promenader. TA har tidigare skrivit om att länsstyrelsen gav Nils Andersson dispens från strandskyddet för att riva och bygga om en gammal ateljé vid rasbranten till bostadshus. Även Trelleborgs byggnadsnämnd gav bygglov till projektet.

Ännu en ansökan om att ändra bygglovet och flytta huset längre norrut, godkändes av länsstyrelsen. Dock krävde man att ett staket intill huset skulle flyttas två meter närmare byggnaden så att allmänheten har fritt tillträde till stranden.

Staketet är nu flyttat och även kommunens byggnadsnämnd har gett grönt ljus. Allemansrätten gäller även fortsättningsvis utanför tomtgränsen.

– Vi började tänka på det här för två år sedan. Alla beslut har tagit tid. Men nu är allt spikat och det känns skönt, säger Vidar Petursson.

– I många länder finns inte allemansrätten. Och det är klart att den måste man respektera.

Just nu läggs grunden till det nya huset. Den väntas vara klar kring årsskiftet. En ny ansökan om att bygga ännu ett rum till huset har lämnats till byggnadsnämnden.

– Det beror på den lille. Det hade vi inte en tanke på förut. Vi ville inte ha större men sedan tänkte vi att han kanske kommer att behöva något eget, säger Vidar Petursson.

Det nya rummet har byggnadsnämnden ännu inte tagit ställning till.

Jessica Bloem Pettersson

Annons

0410-545 33

jessica.bloem.pettersson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons