Sveriges största smågrisföretag skapas

Kvarnlyckan gård i Äspö slår ihop grisproduktionen med Gärsnäs smågris AB. Resultatet blir Sveriges största smågrisproduktion med cirka 54 000 uppfödda grisar om året.
Trelleborg • Publicerad 31 oktober 2012
Foto: 
Mattias Espert var inte svårövertalad när Per-Inge Nilsson kom med förslaget att de skulle slå ihop sina verksamheter för att bättre klara sig på den tuffa köttmarknaden. Idén föddes tidigt i somras. Om drygt två månader blir den verklighet.
Mattias Espert var inte svårövertalad när Per-Inge Nilsson kom med förslaget att de skulle slå ihop sina verksamheter för att bättre klara sig på den tuffa köttmarknaden. Idén föddes tidigt i somras. Om drygt två månader blir den verklighet.Foto: 

När svensken står vid köttdisken och väljer ut sin middagsköttbit är det plånboken som styr. Det dyrare svenska köttet väljs därför ofta bort till förmån för billigare kött från andra länder. För att klara den hårda konkurrensen väljer nu Mattias Espert, som äger Kvarnlyckan gård i Äspö, att slå ihop sin smågrisproduktion med Per-Inge Nilsson, som äger Gärsnäs smågris AB.

-Vi är väldigt slipade på grisproduktion, fast på olika saker, vilket vi tänker utnyttja. Per-Inge är en väldigt slipad ekonom och affärsman och jag är en väldigt slipad djur- och produktionsmänniska, vilket kompletterar vartannat i företaget, säger Mattias Espert.

Målet med sammanslagningen är att bli en större aktör som kan pressa kostnaderna genom att köpa in större volymer av till exempel halm och foder.

-Det gäller att få ner kostnaderna utan att försämra djurskyddet. Vi plockar fram en svensk gris med hög kvalitet till en lägre kostnad för att bli konkurrenskraftiga. Och jag tror att kvaliteten kommer bli högre då man måste jobba med checklistor och produktionsuppföljning för att all personal ska veta vad alla gör.

Det nybildade gemensamma företaget är tänkt att heta Smågris syd AB, där Per-Inge Nilsson blir styrelseordförande och Mattias Espert vd. Alla djur och lösa inventarier kommer att ingå i det nybildade bolaget, dock inte byggnaderna, som arrenderas ut till det gemensamma bolaget. Alla tidigare anställda går också in i det nya bolaget, som inte behöver nyanställa.

Mattias Espert blir, som en del av vd-uppdraget, ensam ansvarig för smågrisuppfödningen, som jobbar med grisar djur på upp till 30 kg. Därför kommer han framöver att dela sin tid mellan Äspö och Gärsnäs, som ligger mellan Tomelilla och Simrishamn. På båda orterna kommer han att effektivisera verksamheten för öka produktiviteten, minska kostnaderna och få upp vinsten. Per-Inge Nilsson kommer å sin sida att fungera som bollplank till Mattias Espert och kommer även att koncentrera sig på sin egen verksamhet med växtproduktion och slaktgrisuppfödning, med grisar på upp till 110 kg.

Hur ser du på framtiden?

-De närmaste två till tre åren kommer vara positiva eftersom EU ökar kraven på grisuppfödning och produktionen blir dyrare i Europa. För en gång skull har Sverige trumfkort med de höga krav som redan finns här. Det blir inte så dyrt i Europa som i Sverige med de nya reglerna, men det är på rätt väg. Sedan hoppas jag på en bra start för vårt nya företag och att vi inom ett par år har mellan 800 till 1 000 suggor till.

Kommer ni tar in andra grisbönder i ert företag?

-Definitivt inte. Man ska inte vara för många i ett sådant bolag, man måste vara överens och ha rutiner. När man är själv håller man koll, om man är många är det lätt att alla tror att någon annan löst ett problem som ingen egentligen tagit tag i. Nu blir jag vd och sköter allt det praktiska.

Samarbetet mellan de båda grisbönderna har redan smygstartat, men först den förste januari 2013 är det gemensamma bolaget officiellt på banan. När det händer skapas samtidigt Sveriges största smågrisproduktion med runt 2 200 suggor och en produktion på cirka 54 000 smågrisar om året.

Madeleine Gripsten
Michael Nilsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.