Annons

Sverigedemokraterna vill in i Trelleborg

Sverigedemokraterna storsatsar i Skåne. I Trelleborg har partiet fyra namn på sin lokala lista. Förhoppningen är att alla ska komma in i fullmäktige.
Trelleborg • Publicerad 3 maj 2002

Det är ett led i partiets storsatsning inför höstens val runt om i landet. I Skåne kommer man att ställa upp i åtminstone 17 kommuner. Förutom Trelleborg även Malmö, Lund, Landskrona, Ystad, Skurup, Simrishamn, Kävlinge, Svedala, Burlöv, Lomma, Svalöv, Eslöv, Höör, Helsingborg, Höganäs och Kristianstad. Sverigedemokraternas Trelleborgslista omfattar bara fyra namn. Det bottnar i rädslan för repressalier om man ska tro Per Klarberg, ordförande för lokalavdelningen och andranamn på vallistan. - Vi har många sympatisörer. Det är rädslan för förföljelse som gör att vi inte är fler på listan. Jag var själv mycket tveksam till att bli en offentlig person, säger Per Klarberg. Han tycker att listan är bra med tanke på hur kort tid man har haft på sig. Beslutet att skapa ett lokalt parti fattades på det möte som sverigedemokraterna höll i Trelleborg för knappt en månad sedan, ett möte som stördes av antirasister. Första namn på listan är Åke Persson, som varit med i kommunrevisionen och socialdemokraterna i 19 år. - Han kan den kommunala biten. Det är lämpligt att få in en person som känner till rutinerna, förklarar Per Klarberg som själv varit politiskt aktiv i sverigedemokraterna i två år. Något lokalt program för Trelleborg finns ännu inte, men Klarberg nämner sakfrågor som ett BB till Trelleborg, pågatågsförbindelse till Malmö, sänkta politikerlöner samt mer resurser till skolan och polisen. Och så givetvis invandrarna. - Vi vill har rim och reson på invandringspolitiken. Personligen vill jag slippa fler invandrare till Trelleborg och ta itu med dem som finns här i dag. De har lika stort intresse som vi att få bort rötäggen. Efter framgången i gymnasievalet, där partiet fick 3,8 procent av landets röster, tror Per Klarberg på storslam i Trelleborg. - Jag är övertygad om att vi kommer in. Målsättningen är naturligtvis att alla fyra ska komma med. Intresset är stort, det vet jag. Vem partiet ska samarbeta med i fullmäktige är inget Per klarberg kan svara på i dag. - Man kan vända på frågan, vem ska samarbeta med oss? Vi kanske till och med får en vågmästarroll. Men att vi kommer att jobba mot höger, det är väl självklart.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons