Annons

Sverige upp på 60 dagar

På söndagen gick starten i Svinesund. Nu paddlar far och son, Torbjörn och Pontus Eliasson, söderut längs västkusten. Slutmålet? Haparanda.
Trelleborg • Publicerad 15 juni 2009
Foto: 
Foto: 

ANDERSLÖV. I varsin kajak ska de tillryggalägga 240 mil från Svinesund. Söderut längs västkusten, runda Skåne och sen upp hela vägen till Haparanda och trerikesröset.

– Där blir det till att fira med champagne och cigarr, säger Pontus Eliasson, 20 år.

Annons

Det är han som fått med sin far på äventyret. Han har precis tagit studenten från gymnasiet i Osby med inriktning på äventyrsturism och kajakpaddling. När han föreslog att de delta i Havspaddlarnas Blå bandet-utmaning var Torbjörn inte sen att haka på. I år är 21 personer anmälda till Blå bandet, några har redan startat – och avbrutit.

Torbjörn Eliasson säger att det är vägen, inte målet som är mödan värd. Han skrattar lite åt klichén, men blir sedan allvarlig igen:

– Om man bara hetsar för att klara av det på kort tid så missar man upplevelsen, det finns faktiskt enklare sätt att ta sig till Haparanda, säger han.

De siktar på att klara av de 240 milen på 60 dagar. Det bör kunna gå, tycker de båda två. Torbjörn påpekar att det inte bara är en fysisk utmaning utan lika mycket handlar om att lära sig att leva i miljön i så pass lång tid som två månader. De har redan klättrat och även paddlat tillsammans, men aldrig varit ute under så lång tid och visst kan det komma att bli en del spänningar, säger de.

– Det är rätt självklart att vi kommer gnaga på varandra. Men om jag har stått ut med honom i tjugo år så ska jag väl stå ut i två månader, säger Pontus Eliasson .

Karin Lagerholm
Erika Oldberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons