Annons

Svenskättlingar ser Skåne från cykelsadeln

Skåne runt cyklar i dagarna två unga amerikaner, inbjudna av Wasa-orden som håller liv i kontakterna med svenskättlingar på andra sidan vattnet.
Trelleborg • Publicerad 6 juli 2005

Eric Carpenter, 16 år, och ett år äldre kompisen Nate Eisenhut kommer båda från Oregon och har det gemensamt att deras förfäder för omkring 100 år sedan utvandrade till USA.

Sedan i söndags nöter de cykelsadeln tillsammans med helsingborgaren Morgan Pålsson, ungdomsledare inom Wasaorden.

Annons

– Vi har tidigare haft flera cykelturer, som växlat mellan Sverige och USA vartannat år, berättar Morgan, som själv varit över och cyklat bland annat i Kanada och på USA:s nordvästkust.

Idén med Wasaorden är just att genom resor och kulturella utbyten hålla liv i de svensk-amerikanska kontakterna.

– Det är viktigt att de amerikaner som är ättlingar till svenska utvandrare håller kontakt med rötterna och sederna i gamla landet, tycker Morgan Pålsson, som bland annat brukar ställa upp och dansa gammeldans för gästerna. Efter diverse avanmälningar blev det bara tonåringarna Eric och Nate som kom i år. De började cykla i söndags i Ängelholm, och fortsätter fram till torsdagen längs kusten ända till Simrishamn, med strandhugg i Smyge och vid vikingaborgen i Trelleborg.

– Jag har aldrig rest utomlands förut, och har alltid velat se Sverige, förklarar Nate Eisenhut.

– Samma här, jag ville se var mina förfäder levde, säger Eric Carpenter, vars släkt bodde i Skåne. I Båstad ska han få möta nästkusiner som han aldrig träffat förut.

Ingen av dem kan ett ord svenska och har inga svenska traditioner i sina familjer, men de gillar svensk mat, föredragsvis köttbullar, och tycker det är "coolt" här.

– Vädret har varit väldigt fint, säger Nate. Solnedgångarna är finare här på något sätt, de har mer färg, och vattnet är lugnare.

På amerikanska nationaldagen 4 juli blev killarna bjudna på middag vid Borstahusens strand, och i Trelleborg blev de omhändertagna och ompysslade av Trelleborgs Wasa-loge.

En sak hade Eric och Nate i alla fall hört borta i Oregon: ryktet om de vackra svenska flickorna.

– Och det stämmer faktiskt, säger Eric och ler.

Annons

– Verkligen! instämmer Nate.

Lars Thulin

0410-545 20

Lars.thulin@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons