Annons

Svenska skolsystemet studerades på snabbvisit

Tretton lärare från Litauen lät sig inspireras under två dagar i Trelleborgs klassrum. I mars är det trelleborgselevers tur att göra ett besök utomlands.
Trelleborg • Publicerad 11 december 2012
Under måndagen fick lärarna från Litauen en snabblektion i svenska.
Under måndagen fick lärarna från Litauen en snabblektion i svenska.Foto: Tom Wall

– Svenska är svårt. Man kan inte höra när ett ord slutar och ett annat börjar. Det är lättare att läsa det, tycker jag, säger Vida Vickiene.

Hon är engelskalärare från Litauen och kämpar på med svenska glosor. Från vita tavlan läser hon: ”Jag bor i Trelleborg”.

Annons

– Jag har hört att Trelleborg har ett studentutbyte. Det hade ju varit jättekul för oss att vara med i. Studenter kan komma hit och trelleborgarna kan komma till oss, säger hon.

Tillsammans med tolv lärare från Litauen är hon på ett kort besök i Trelleborg. Under två dagar studerar de olika delar av skolsystemet för att ta med sig inspiration hem. De besöker bland annat komvux och Bastionskolan. Särskilt intresserade är lärarna av fritidsverksamheten. Ett besök på Gasverket hann man därför också med. Utbytet av erfarenheter har pågått i flera år. Lärare har varit på besök i många omgångar. De har blivit inspirerade av svenska skolsystemet och bland annat startat komvux i Trakai.

– Men i Litauen har vi senioruniversitet för människor från 45 år och uppåt. Det kanske kan vara något för Sverige? föreslår Vida Vickiene.

Svenska elever kommer också att åka till Litauen för att samla inspiration därifrån.

– Ja, i mars åker elever härifrån till Litauen. Bland annat elever från vård- och omsorgscollege som kommer att jämföra förlossningsvården där med den i Sverige, säger Maria Böös, kurator på Söderslättsgymnasiet.

Ann Ekstrand
Sofia Bergström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons