Annons

Svensk- italiensk helg i njutningens tecken

Vinodlare från Italien är på besök på Idala gård. Och de har med sig mängder med vin – sammanlagt runt 200 olika viner för besökarna att provsmaka under helgens vinprovning.
Trelleborg • Publicerad 16 maj 2009
Vinodlarna Giorgio Comotti och Monica Rota, Pia och Hans Nyman som driver Idala gård tillsammans med Christoph Hofer och Silvia Formigli, också vinodlare, jämför hur agroturismen utvecklat sig i Sverige respektive Italien. Bild: Tomas Nyberg
Vinodlarna Giorgio Comotti och Monica Rota, Pia och Hans Nyman som driver Idala gård tillsammans med Christoph Hofer och Silvia Formigli, också vinodlare, jämför hur agroturismen utvecklat sig i Sverige respektive Italien. Bild: Tomas NybergFoto: 

Representanter från 15 italienska vingårdar här för att presentera sina viner. De är en del av den rörelse som kallas agroturism – boende, mat, dryck och upplevelser på landsbygden, småskaligt, ofta i familjeregi. I Italien är agroturismen utbredd och lockar många besökare till landsbygden. En Google-sökning visar skillnaden jämfört med Sverige. "Agroturism + Italien" ger 99 400 träffar, jämfört med blygsamma 741 träffar på "agroturism + Sverige".

– Vi har mycket att lära av italienarna här, säger Hans Nyman som tillsammans med hustrun Pia Nyman driver Idala gård strax nordöst om Trelleborg.

Annons

Möjligheterna är stora, menar han och pekar på att det finns mycket att se och uppleva i Skåne för turister som kommer hit. Idala gård driver både konferens- och hotellverksamhet. Förra året planterade de sina första vinplantor.

– Om fyra år skördar och trampar vi druvor här, säger Christoph Hofer som även han arbetar vid Idala gård, och skrattar.

Giorgio Comotti, med vingård i Toscana sedan femton år, beskriver hur agroturismen utvecklades i början av 1990-talet. Den var ett sätt att bevara de stora italienska gårdarna med 500- 600 år på nacken som stod och förföll på landsbygden. Nu är de i stället turistmagneter.

Erika Oldberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons