Annons

Sven slog till mot Söderslätt

Tak som blåste bort, takpannor som föll ner och träd som knäcktes. Och många utan ström. Sven tog i ordentligt över Söderslätt, med upp till orkanbyar på torsdagskvällen.
Trelleborg • Publicerad 6 december 2013
Ett stort träd har fallit på Liljeborgskolans skolgård.
Ett stort träd har fallit på Liljeborgskolans skolgård.Foto: 
På Liljeborgsskolan skolgård ligger ett stort träd som föll offer för stormen Sven.
På Liljeborgsskolan skolgård ligger ett stort träd som föll offer för stormen Sven.Foto: 
Foto: 
Knäckt flaggstång vid St1-macken på Stavstensvägen.
Knäckt flaggstång vid St1-macken på Stavstensvägen.Foto: 
En studsmatta är ett enkelt offer för en storm som Sven.
En studsmatta är ett enkelt offer för en storm som Sven.Foto: 
Raserade pannor på Strandgatan.
Raserade pannor på Strandgatan.Foto: 
Ett tak som delvis lyfte på Omvägen har fått räddningstjänsten att spärra av delar av gatan.
Ett tak som delvis lyfte på Omvägen har fått räddningstjänsten att spärra av delar av gatan.Foto: 
Foto: 

Vid 22-tiden larmades rädningstjänsten om att ett träd hotade ett hus i Falsterbo. En halvtimme senare kom samtal om att delar av taket till en byggnad på Omvägen i Trelleborg höll på att lyfta. I byggnaden vinterförvaras båtar.

– Takplåt är farligt när det börjar flyga omkring så vi har spärrat av Omvägen, säger Per Holm.

Annons

Vid åttatiden på fredagsmorgonen fick räddningstjänsten larm om att även taket på Byggmax i Vellinge höll på att lyfta. Området runt buitken, som ligger intill E6 vid avfarten Vellinge Norra, spärrades av.

Det kom också larm om träd som fallit i stormens härjningar. Bland annat ligger ett stort träd på Liljeborgskolans gård. Det är avspärrat kring trädet. Det ska också ha vält ett träd vid Strandgatan. Trädet skadade bilar som stod parkerade utanför Dannegården. Räddningstjänsten fick också larm om träd som fallit över väg 9.

Vid 10-tiden föll ett träd över väg 667 mellan Trelleborg och Klagstorp och vägen stängdes av innan trädet röjdes undan.

– Jag såg hur trädet föll ner precis när bussen skulle passera hållplatsen, säger Jifferson Galvinez som satt på 144:an från Anderslöv. (Läs mer här: http://www.trelleborgsallehanda.se/trelleborg/article2039608/Buss-nara-att-bli-krossad-av-trad.html)

Vid 14-tiden tog vinden tag i en lastbil på Sjöviksvägen. Fordonet åkte in i två parkerade bilar. Samtliga fick plåtskador, lastbilen så pass allvarliga att den fick bärgas från platsen. Ingen person skadades. Polisen behövde inte åka till platsen eftersom parterna löste det själva.

Många hade på fredagseftermiddagen fortfarande strömavbrott. Vid 19-tiden på lördagen var drygt 640 abonnenter i Skåne utan el. Av dem fanns fyra i Trelleborgs kommun. Se en detaljerad avbrottskarta hos Eon via länken nedan.

Men trots allt tycker räddningstjänsten att Söderslätt klarat sig undan relativt bra.

– Med tanke på hur mycket, och hur länge, det har blåst har det varit förhållandevis lugnt, säger insatschef Magnus Strid.

Kommunens säkerhetshandläggare Malin Ekblad berättar att både tekniska förvaltningen och serviceförvaltningen hade ringt in extrapersonal inför stormen.

– Vi hade ett förberedande möte på torsdagsmorgonen och uppdaterade informationen fortlöpande under hela dygnet, säger hon.

Annons

Trelleborgs kommun valde, till skillnad från en del andra kommuner i Skåne, att inte ställa in några skolbussar på fredagen.

– Vädret ändrade sig mycket under torsdagskvällen. Det som först skulle komma som snö blev sedan bara regn. Därför ställde vi inte in bussarna. Jag har heller inte hört att det ska ha varit problem någonstans, säger Malin Ekblad.

KONTAKTA OSS:

Är du drabbad av Sven? Hör av dig till 0410-545 65 eller red@trelleborgsallehanda.se

BRA LÄNKAR:

Läs mer om läget i kollektivtrafiken på Skånetrafikens hemsida, http://www.skanetrafiken.se/templates/InformationPage.aspx?id=35125&epslanguage=SV

Läs mer om vädervarningen på SMHI:s hemsida, http://www.smhi.se/vadret/vadret-i-sverige/Varningar

Läs mer om trafikläget på Trafikverkets hemsida, http://trafikinfo.trafikverket.se/LIT/#url=Vagtrafiken/Karta

Läs mer om var det är telefonavbrott på Telias hemsida, http://www.telia.se/foretag/support/driftinformation/fasttelefoni

Läs mer om var det är strömavbrott på Eons hemsida, http://www.eon.se/privatkund/Kundservice/Avbrottsinformation/Stromavbrott-aktuella/

Läs mer om hur du klarar ett elavbrott på Eons hemsida, http://www.eon.se/privatkund/Kundservice/Avbrottsinformation/Goda-rad/

Louise Löfgren
Mikael Hallqvist, Louise Cronholm Löfgren, Fanny Nyberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons