Annons

Svedalaseniorer turistar i Trelleborg

13 glada pensionärer från Svedala var på vift i Trelleborg på onsdagen. Det vackra vädret och Trelleborgs spelmanslag uppskattades mest.
Trelleborg • Publicerad 4 augusti 2010
Anna-Stina Jönsson samlar porslinsfigurer, idag har hon köpt en liten hund.
Anna-Stina Jönsson samlar porslinsfigurer, idag har hon köpt en liten hund.Foto: 
Siv Hansson, Sonja Nilsson, Ulla-Britt Nord, Gerd Nilsson och Ulla Larsson lyssnar på Trelleborgs spelmanslag på Stortorget.
Siv Hansson, Sonja Nilsson, Ulla-Britt Nord, Gerd Nilsson och Ulla Larsson lyssnar på Trelleborgs spelmanslag på Stortorget.Foto: 
Jan-Erik Persson har stått på torget i 59 år. Elsie Persson har pensionerat sig från livet som torghandlare efter 25 år i yrket.
Jan-Erik Persson har stått på torget i 59 år. Elsie Persson har pensionerat sig från livet som torghandlare efter 25 år i yrket.Foto: 

– Utflykterna är väldigt uppskattade. Det behöver inte vara många programpunkter. Det räcker med att komma ut, se något annat och bara vara.

Det säger Alexandra Pamp som är äldrepedagog på Holmagårdens dagcentral i Svedala och har ordnat utflykten. När Trelleborgs Allehanda träffar gruppen från Svedala har många pensionärer redan försvunnit ut på egna äventyr i stan, men några är kvar med personalen på Stortorget. Elsie Persson träffar många bekanta, hon har stått på torget och sålt blommor i 25 år. Den före detta konkurrenten Jan-Erik Persson står fortfarande kvar.

Annons

– Elsie och jag tampades här, vi sålde blommor båda två. Men vi var aldrig ovänner, säger han.

Gerd Nilsson tycker att Trelleborg var ett bra val av utflyktsmål. Det var längesedan hon var där.

– Jag ska handla en blommig sommarkjol, men framförallt ska vi ut och äta, maten är viktigast. Fisk blir det nog för mig, säger hon.

Som äldrepedagog är det Alexandra Pamps uppgift att planera nya utflykter varje månad. Det gör hon genom att försöka lyssna på vad pensionärerna själva vill.

– Många hade nog kunnat åka iväg själva, men det blir inte av. Dessutom är det en trygghet att vi är med och så är det ju roligare att åka många tillsammans, säger hon.

Anna Thulin
Sandra Douglasdotter
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons