Annons

Svartlistad förening har säte i Trelleborg

Frivilligorganisationernas insamlingsråd manar till bojkott av föreningen Hjärtehjälpen.
Trelleborg • Publicerad 29 juni 2007

Hjärtehjälpen har säte i Trelleborg och säger sig samla in kläder och prylar till behövande. Hjärtehjälpen har även en butik på Valldammsgatan där föreningen säljer en del av det insamlade.

Men föreningen är inte seriös, anser Frivilligorganisationernas insamlingsråd (FRII) som placerat Hjärtehjälpen på sin varningslista över föreningar och organisationer som allmänheten bör undvika.

Annons

Anledningen är att Hjärtehjälpen saknar 90-konto, vilket betyder att föreningen inte kontrolleras av något granskningsorgan.

– All insamling ska ske med öppenhet och insyn. Om man inte har ett 90-konto så spelar man utanför spelplanen och det gör Hjärtehjälpen, säger Erik Zachrison på FRII. Erik Zachrison tycker att det finns fler tecken på att Hjärtehjälpen vill dölja något.

– Förutom att de saknar 90-konto är de ganska anonyma. Det är också svårt att få klarhet i ifall kläderna säljs eller skänks som de är. Det är dessutom oklart vem som är mottagare, säger Erik Zachrison.

Sven Sjöland som står bakom Hjärtehjälpen tycker inte det är lönt att ha ett 90-konto eftersom föreningen inte samlar in pengar. Men planen är att skaffa sig ett 90-konto och komma bort från varningslistan.

Det gods som Hjärtehjälpen samlar in går till olika barnhem, förklarar Sven Sjöland.

– Vi packar det och skickar till olika hem hit och dit, det har varit mycket till Polen, säger han.

Det är inte mycket pengar som blir över från försäljningen i butiken, menar Sven Sjöland. Men när det händer skickas pengarna till behövande.

– Det kan vara vart som helst i stort sett, säger Sven Sjöland.

Andreas Mårtensson

0410-545 27

andreas.martensson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons