Annons

Svartlistad firma användes vid flytt av möbler

En flyttfirma som svartlistats av Trelleborgs kommun för att den saknat giltiga tillstånd har ändå använts av bildningsförvaltningen.
– Det är självkart inte bra, säger Christer Wiedel, controller på förvaltningen.
Trelleborg • Publicerad 25 augusti 2014
Den svartlistade firman har använts av kommunen till att flytta möbler på Pilevallskolan.
Den svartlistade firman har använts av kommunen till att flytta möbler på Pilevallskolan.Foto: Foto: Sara Johari

Firman svartlistades i maj i samband med att den lämnade en offert på en större flytt för kommunens räkning. Ett konkurrerande företag gjorde kommunens upphandlingsenhet uppmärksam på att firman saknade trafiktillstånd. Upphandlingsenheten gjorde då en egen koll som visade att uppgifterna stämde och gick därefter ut med ett meddelande till samtliga förvaltningar om att det aktuella företaget inte får anlitas.

Trots detta anlitades firman så sent som för en dryg vecka sedan till att flytta möbler på Pilevallskolan som är under ombyggnad. Detta uppmärksammades av samma företag som kontaktade kommunen i maj.

Annons

Christer Wiedel säger att uppgifterna stämmer, firman har anlitats mot bestämmelserna. Han förklarar missen med den mänskliga faktorn, enligt honom hade den vaktmästare som beställde tjänsten felaktigt fått uppfattningen att firman var okej att använda sig av.

– Det har blivit en miss och det är beklagligt, säger Christer Wiedel.

Enligt Christer Wiedel rörde det sig inte om något längre uppdrag, firman användes endast i tre timmar. Rör det sig om längre tid måste man göra en direktupphandling med minst två företag.

– Men även om vi inte behövde upphandla så ska vi självklart inte använda oss av firmor som inte är okej, säger Christer Wiedel, som nu har gått ut med ny information till alla i förvaltningen om att den aktuella firman inte får användas.

Peter Adanko, chef för upphandlingsenheten, säger att kontrollen av företagen som anlitas måste ske på förvaltningsnivå.

– Vi på upphandlingsenheten kan bara informera, vi kan inte ha koll på vad beställs i verksamheterna. Det måste göras av dem som beställer, säger Peter Adanko.

Louise Löfgren
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons