Svårt val väntar blivande studenter

Media eller samhäll? Nya omvårdnadsprogrammet eller gamla hederliga natur? Eller kanske estet med dans och teater? Ungdomar i nian fick i går hjälp att välja när Sundsgymnasiet hade öppet hus.
Trelleborg • Publicerad 11 januari 2007
Ted Ohlsson ser till att Henrik Grennert och Stefan Grennert får veta allt om medieprogrammet.
Ted Ohlsson ser till att Henrik Grennert och Stefan Grennert får veta allt om medieprogrammet.Foto: 
Fredrika Morand Queckfeldt och Emelie Kvist lät sig bjudas på naturvetarnas hemgjorda glass.
Fredrika Morand Queckfeldt och Emelie Kvist lät sig bjudas på naturvetarnas hemgjorda glass.Foto:  
På medieprogrammet visar studenterna upp både egna produktioner och den tekniska utrustning man har tillgång till. Och lyckas dessutom fånga kvällens viktigaste gäster på tv-skärmen.BILD: SPRISSE NILSSON
På medieprogrammet visar studenterna upp både egna produktioner och den tekniska utrustning man har tillgång till. Och lyckas dessutom fånga kvällens viktigaste gäster på tv-skärmen.BILD: SPRISSE NILSSONFoto: 

I lokalerna på Bryggan har personal och elever på Sundsgymnasiet lagt upp en bana för de blivande studenterna att följa. Längs vägen visar alla program upp sig och även skolans UF-företag. En av besökarna på jakt efter mer information är Henrik Grennert från Höllviken.

– Jag tycker det är svårt. Allt verkar roligt och det finns mycket att välja på, säger Henrik Grennert som mest lutar åt medieprogrammet men även är nyfiken på teknik och estet.

Ted Ohlsson på medieprogrammet delar med sig av sina erfarenheter från studierna.

– Jag försöker berätta allt jag har fått ta reda på egen hand. Till exempel att det inte bara är praktik utan även en del medieteori, säger Ted Ohlsson. Nytt till höstterminen är Sundsgymnasiets omvårdnadsprogram med inriktning på friskvård. I programmets lilla presentationsrum möts besökarna av ljuv musik, behagliga dofter och färska frukter på borden.

– Det ligger i tiden att vårda det friska och förebygga det sjuka, säger Susanne Hallberg, lärare i idrott och hälsa.

Studenterna kommer att utrustas med träningskort och lära sig massor om olika träningsformer, hälsa, kost och en massa annat

– Det är många olika bitar för att vi ska må bra och som man måste få förståelse kring och kunskap om, säger Susanne Hallberg.

Sundsgymnasiet har 422 platser fördelade på tolv program för studenterna att konkurrera om. Genom ett samarbetsavtal är det inte bara ungdomar från Vellinge kommun utan även från Trelleborg och Svedala som kan söka och komma in förutsatt att programmet inte finns i den egna kommunen. Det innebär att elever från Trelleborg kan söka till Sundsgymnasiets estetprogram med inriktning dans/teater, till medieprogrammet samt till naturvetenskapliga- och samhällsvetenskapliga programmet med idrottsinriktning. Det handlar då om friidrott, golf och hästsport. I dag går omkring 60 elever från Trelleborg på Sundsgymnasiet.

Magnus Aspegren

0410-545 31

magnus.aspegren@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.