Svårt ställa krav om svenskt kött

Kommunen kan inte ställa som krav i sina upphandlingar av fläskkött att det ska vara svenskt. Men kostchefen Ulrika Arnell hoppas att man i nästa upphandlingsunderlag kan ställa så specifika krav att det mesta trots allt kommer att bli svenskt.
Trelleborg • Publicerad 26 juli 2014
TA har besökt en grisbonde på Söderslätt.
TA har besökt en grisbonde på Söderslätt.Foto: 
Foto: 

I form av en fläskfilé, ett paket fläskfärs eller som falukorv är det svårt att se skillnad på griskött och griskött. Att det ena kommer från en svensk gris som fått ha sin knorr kvar, har haft halm att böka i på stallgolvet, bara fått antibiotika vid sjukdom och haft mer plats i boxarna varken syns eller känns på smaken. Ibland är den enda skillnaden mellan svenskt och importerat prislappen.

De svenska grisuppfödarna har Europas hårdaste djurskyddsregler att hålla sig till. Samtidigt väller det in utländskt kött från producenter som har lägre krav och därmed kan producera billigare. För de lokala grisuppfödarna känns situationen stundtals hopplös. TA har träffat olika lokala företrädare för grisbranschen och talat både om krisen och om vad som behöver göras för att den svenska grisproduktionen ska kunna leva vidare.

Du kan läsa samtliga reportage om grisbranschen i lördagens pappers- och e-tidning.

E-tidningen hittar du här:

Fanny Nyberg
Jenny Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.