Svårt ställa krav om svenskt kött
I form av en fläskfilé, ett paket fläskfärs eller som falukorv är det svårt att se skillnad på griskött och griskött. Att det ena kommer från en svensk gris som fått ha sin knorr kvar, har haft halm att böka i på stallgolvet, bara fått antibiotika vid sjukdom och haft mer plats i boxarna varken syns eller känns på smaken. Ibland är den enda skillnaden mellan svenskt och importerat prislappen.
De svenska grisuppfödarna har Europas hårdaste djurskyddsregler att hålla sig till. Samtidigt väller det in utländskt kött från producenter som har lägre krav och därmed kan producera billigare. För de lokala grisuppfödarna känns situationen stundtals hopplös. TA har träffat olika lokala företrädare för grisbranschen och talat både om krisen och om vad som behöver göras för att den svenska grisproduktionen ska kunna leva vidare.
Du kan läsa samtliga reportage om grisbranschen i lördagens pappers- och e-tidning.
E-tidningen hittar du här: