Annons

Svårt att uppnå mål om utevistelse

Två gånger i veckan ska boende ha möjlighet och uppmuntras att komma ut i friska luften. Detta är ett mål som alla äldreboende har. Men det kan vara svårt att motivera de äldre som vant sig vid stillasittande.
Trelleborg • Publicerad 25 oktober 2010

Det finns ett mål sedan ett år tillbaka i Trelleborgs kommun om äldres utomhusvistelse. Två gånger i veckan ska alla boende på äldreboende erbjudas att komma ut på promenad. Detta mål har äldreboenden dock svårt att uppfylla.

– Vi ska inte sticka under stol med att vi inte klarar det målet i dag, säger Marie Holst Nilsson, enhetschef på Myrans äldreboende.

Annons

Hon menar att de flesta boende tycker det är krångligt att komma ut. Att klä på sig och åka hiss tar emot. Om vädret sedan inte är perfekt vill de gärna hem direkt igen. Ett annat problem är personalbristen. Det får inte bli tomt på avdelningarna.

Problem att komma ut finns på många äldreboenden.

– Det är svårt. Alla vill inte gå ut. Vi försöker uppmuntra dem, men det är inte alltid så lätt. Jag brukar säga att man ska ta tag i dem som är nya. De är kanske lättare att uppmuntra, säger Hanna Sjöholm som är enhetschef på Åldermannen.

– Eller så kan det vara ännu svårare för de nya. Många har suttit inomhus länge innan de kommer hit och är inte alls vana vid att gå ut, säger Marie Edling som snart tar över som enhetschef på Åldermannen efter Hanna Sjöholm.

En rundringning som Trelleborg Allehanda har gjort visar att många har svårt att få ut sina boende i friska luften. De som lyckas bäst är de som har något riktigt fint att erbjuda.

– Det är ju ett problem att alla inte vill gå ut. Men vi har väldigt fina och stora balkonger. Dit är det lättare att locka de boende, säger Margareta Lindkvist, enhetschef på Borgvallen.

– Vi har en fantastisk trädgård som är populär. Men mellan januari och mars i år kunde vi inte nå upp till målet. Det ska vi erkänna. Då var vi begravda i snö, säger Alstadshemmets enhetschef Anki Lindberg.

INTERNAL INTERNAL
Sofia Bergström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons