Svårt att ta sig ur långtidsarbetslöshet
I nuläget är 88 personer, som varit arbetslösa i minst 450 dagar, inskrivna i fas 3 på arbetsförmedlingen i Trelleborg. För ett år sedan var motsvarande siffra 58 personer
– Fler människor har hamnat där trots att det ser bättre ut på arbetsmarknaden. De har varit arbetslösa lång tid innan de kommer till fas tre. Så jag tror att tillströmningen kommer att vara stor ett tag till framåt, säger Arbetsförmedlingens chef Carl-Axel Sandén.
Och det är svårt att ta sig ur långtidsarbetslöshet. Av de 24 personer som lämnat fas tre sedan juli 2007 har 13 personer fått arbete. Men i bara fyra av fallen handlar det om vanliga arbeten. Resterande nio personer är anställda med någon form av stöd från Arbetsförmedlingen.
– Man ska komma ihåg att det i många av fallen rör sig om personer som har olika former av funktionsnedsättningar. De kan ha varit arbetslösa i fyra år. Då är det inte lätt att komma in på arbetsmarknaden, säger Carl-Axel Sandén.
Hur ser du på att bara 3 av 24 fått riktiga jobb?
– Jag vänder mig mot begreppet riktiga jobb. Att människor med funktionshinder fått arbeten genom stödåtgärder är bra. Och som jag sa är det svårt att komma i arbete efter många års arbetslöshet. Därför tycker jag vi ska vara ganska nöjda med våra siffror. Men självklart vill vi att alla ska få jobb, säger Carl-Axel Sandén.
I den övriga skaran, 11 av 24 personer, har åtta hamnat i det som brukar kallas övriga åtgärder, de kan till exempel ha gått i pension eller blivit sjukskrivna. De sista tre har helt lämnat alla trygghetssystem.
– Det kan vara så att de får sin försörjning genom att de lever tillsammans med någon. Men de har ingen ekonomisk försörjning genom trygghetssystemen, säger Carl-Axel Sandén.
Fas 3 är den sista delen i jobb- och utvecklingsgarantin. Där hamnar personer som varit arbetslösa i 450 dagar, efter att tidigare gått igenom fas 1 och 2. Alla tre faserna ingår det som kallas jobb- och utvecklingsgarantin.
I fas 3 ska personen få sysselsättning hos en arbetsgivare. Men arbetsuppgifterna får inte konkurrera med vanliga arbeten. Systemet har också fått mycket kritik. Dels för att personerna inte får riktiga arbeten efter att ha gått igenom programmet. Dels för att oseriösa arbetsgivare tar emot personer från fas 3, håvar in ersättningen från arbetsförmedlingen, men utan att ge personerna meningsfulla arbetsuppgifter.
– Jag vill inte ge mig in i någon politisk diskussion om fas 3. Vi har uppdraget att sysselsätta dess personer och det fortsätter vi med. De arbetsgivare som vi har kontakt med är dock seriösa, säger Carl-Axel Sandén.