Annons

Svårt att sätta fast dieseltjuvar

Efter att 500 liter diesel stulits ur en tank bestämde sig gårdsägaren för att skydda tanken med två traktorer. Då tömde tjuven dem på diesel istället. Dieselstölderna fortsätter på Söderslätt och polisen har svårt att sätta fast de skyldiga.
Trelleborg • Publicerad 21 november 2010
Foto: 

I slutet av oktober tömdes Henrik Sandquists gårdscistern på 500 liter diesel. I början av förra veckan var det dags igen. Två traktorer och en skördetröska slangades på drivmedel under natten.

– Det mest jobbiga är att det smugit omkring folk på gården, säger Henrik Sandquist, vars gård ligger vid Rängs byväg.

Annons

Under vecka 45 hade polisen arton inbrott i fordon i Trelleborgstrakten. Av de arton var fem slangningar av bensin och diesel. Stölderna går under kategorin "stöld ur motordrivet fordon". Under de senaste fyra åren har den kategorin hållit sig i ett spann mellan fem och nio procent av alla polisanmälda brott i Trelleborg och Vellinge.

För Henrik Sandquist innebär de senaste två stölderna merkostnader på omkring 10 000 kronor.

– Det är ungefär lika mycket som självrisken, säger han.

För polisen är det svårlösta brott.

– Oftast lämnar de inga spår efter sig. Även om man tar någon med en dunk bensin så kan man inte härleda bensinen. Man kan misstänka var den kommer ifrån, men det går inte att vara säker, säger Patrik Ahrlin, chef för kriminalunderrättelsetjänsten i Ystad.

För att kunna föra ett ärende till åtal behövs teknisk bevisning och ögonvittnen.

– Tipsen lämnas ofta av anonyma personer och då har de inget bevisvärde. Vi behöver människor som står upp för vad de sagt, säger Patrik Ahrlin.

För Henrik Sandquist innebär stölderna besvär och tankar på hur fler stölder ska förhindras.

– Man får väl förstärka lås och ha någon form av rörelsedetektor. Och låsa in grejorna bättre. Samtidigt, vill de ta någonting så brukar de lyckas, säger han.

Ingrid Pärssinen
Niclas Sörenson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons