Annons

Svårt att hitta plats som husbilsturist i kommunen

Antalet husbilar ökar stadigt och nyligen fick Trelleborgs kommun ta emot ett medborgarförslag om att förbättra möjligheterna för husbilsturism. Men ännu är husbilsturisternas framtid oviss.
Trelleborg • Publicerad 26 juli 2013
Foto: 
Vid småbåtshamnen i Trelleborg står husbilarna på rad.
Vid småbåtshamnen i Trelleborg står husbilarna på rad.Foto: 
Jacek Bednarksi, Eva-Lena Bednarska med hunden Charlie och Julia Bednarksa har stannat till vid västra småbåtshamnen i väntan på färjan till Tyskland. ”Det är bra att sådana här ställen finns. Vi vill inte campa där det är trångt med en massa folk, människor med husbil vill vara mer fria”, säger Jacek Bednarski.
Jacek Bednarksi, Eva-Lena Bednarska med hunden Charlie och Julia Bednarksa har stannat till vid västra småbåtshamnen i väntan på färjan till Tyskland. ”Det är bra att sådana här ställen finns. Vi vill inte campa där det är trångt med en massa folk, människor med husbil vill vara mer fria”, säger Jacek Bednarski.Foto: 

Förra året registrerades drygt 3 500 husbilar, jämfört med drygt 1 000 stycken tio år tidigare. Dessutom har andrahandsmarknaden växt och i juni registrerades fler husbilar än husvagnar i Sverige.

Samtidigt pågår en debatt bland husbilsägare som är missnöjda med bristen på ställplatser i Sverige.

Annons

När Frank Rambris från Beddingestrand köpte sin första husbil förra året fick han upp ögonen för problematiken och bestämde sig för att skriva ett medborgarförslag till kommunen. Ett av flera medborgarförslag på temat.

– De som kommer hit i husbil kan bli en inkomstkälla för stan. Husbilsresenärerna vill gärna stanna nära centrum och går gärna in och äter eller shoppar, säger Frank Rambris.

Husbilsturisterna är en relativt ny målgrupp som skiljer sig en del från camparna med husvagn vad gäller beteende.

Ofta är de bara två personer, många gånger vill de bara stanna en kort period och de behöver inte särskilt mycket faciliteter eftersom det mesta finns i bilen. Därför känns en camping onödigt dyr, enligt Frank Rambris.

Toaletter är önskvärt

På rastplatsen vid västra småbåtshamnen har Jacek Bednarski och hans familj stannat till i väntan på färjan mot Tyskland. Han håller med Frank Rambris.

– Den allmänna uppfattningen är att husbilsägare vill slippa ifrån avgifter, så är det inte. Det är friheten som lockar, men vi behöver inte de finaste duscharna, kiosk eller minigolfbana, säger han.

Det husbilsägarna behöver är i stället strömstolpar, möjlighet att tömma latrin och förbrukat vatten och gärna också att fylla på med rent vatten. Toaletter och duschar är önskvärt enligt både Frank Rambris och intresseorganisationen Husbilsklubben, även om det inte är nödvändigt.

Med ett visst utbud av komfort kan husbilsturisterna tänka sig att betala, i alla fall en mindre summa.

– Jag tror de flesta kan tänka sig att betala en hundralapp, om det går att tömma och fylla färskvattenstanken och tömma latrinen, säger Frank Rambris.

Annons

Vill stå nära centrum

Hans medborgarförslag behandlas just nu hos de förvaltningar och nämnder som är berörda. Enligt gatuchef Mats Lawesson är majoriteten av de berörda inom tekniska förvaltningen positiva till att utveckla möjligheterna för husbilsturismen, även om inget beslut är taget och det ännu är oklart när det kan tas.

Rastplatsen vid västra småbåtshamnen är ett exempel på en möjlig plats för husbilar i framtiden. I sommar har parkeringen många gånger varit näst intill full och cityvärdarna har räknat till 50 husbilar vid vissa tillfällen.

– Husbilar vill ofta stå nära centrum så att de kan gå och handla. Då är alla vinnare om det finns uppställningsplatser, men ska vi utveckla rastplatsen så måste det till någon form av avgift, säger Mats Lawesson.

Också Utvecklingsbolaget ställer sig generellt positivt till att se över möjligheten för att parkera husbilar, enligt Ditte Fagerlund, vd för Trelleborgs kommuns utvecklings AB. Men hon menar att det är klokt att avvakta tills domen om vad som händer med västra småbåtshamnen faller i mark- och miljödomstolen. Först då blir det klart om kommunen har tillgång till hela hamnen.

– Det är viktigt att vara medveten om att husbilsturismen växer så att vi inte missar någonting, säger hon.

Taner Caliskan och Kristin Knutsson
Sandra Douglasdotter
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons