Svårt att bada vid tångfylld ramp

För en månad sedan invigdes Trelleborgs första tillgänglighetsanpassade badbrygga med pompa och ståt vid Dalabadet. Men en stor ansamling av tång på och vid rampen gör att ett svalkande dopp känns avlägset.
Trelleborg • Publicerad 21 juli 2014

På vissa av kommunens badplatser har extremt mycket tång samlats de senaste dagarna. På Dalabadet är problemen särskilt stora just nu, vilket framförallt drabbar funktionshindrade som vill bada från den nya rampen som går ut i vattnet bredvid bryggan. Rampen är full av stinkande tång och i nuläget går det knappast att köra ut på den med en vanlig rullstol.

– Ja, vi har sett hur det ser ut, säger Bengt Larsson, enhetschef på parkavdelningen, och suckar. Det är svårt att göra något åt det, vi rensar där varje morgon utom på helgerna. Vi kan inte göra mycket mer, vi kan inte stå där hela tiden.

När TA kollar läget vid 12-snåret på måndagen är rampen igenproppad med svart sörja. Och då har alltså kommunens entreprenör rensat bara timmar tidigare.

– Det är extremt mycket tång på vissa ställen just nu och har varit så under ett par veckors tid. Tången ligger ute och flyter i vattnet och när vi har rensat bort det som finns vid strandkanten så flyter det in ny. Det är oundvikligt att den lägger sig på rampen också, säger Bengt Larsson.

Bäst möjlighet att undvika ett ofrivilligt tångbad vid rampen har man ifall man badar precis när den dagliga rensningen är klar, vilket är på vardagsförmiddagarna.

Fanny Nyberg
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.