Svångremstider väntar när skatteintäkterna rasar

Det blir svångremstider i Trelleborg framöver. Kommunen räknar med kraftigt minskade skatteintäkter de närmaste åren.
Trelleborg • Publicerad 24 februari 2009

2009 kommer skatteintäkterna och statsbidragen att minska med 25 miljoner kronor jämfört med budgeten. Stämmer prognoserna, och resten av budgeten hålls, gör kommunen ett resultat på fem-sex miljoner kronor. Ett plus i kassan, men med liten marginal och under kommunens resultatmål.

- För att klara ett plusresultat krävs det stor återhållsamhet resten av året, säger kommundirektör Rutger Persson som på måndagen informerade förvaltningscheferna om läget.

På kommunstyrelsens möte på torsdag ska budgetramarna för 2010 fastställas. Och prognosen för året ser inte lustig ut. Jämfört med beräkningarna i höstas kommer skatteintäkterna och statsbidragen att bli 73 miljoner kronor mindre än väntat. Budgetchefen Raymond Lützhöft har under sina 20 år i kommunen aldrig varit med om något liknande.

- Det var svåra år på 90-talet också, men då gick det långsammare. Nu har det blivit en tvärnit, säger han.

Ulf Bingsgård ser det ekonomiska läget för 2009 och 2010 som en utmaning.

- Förvaltningarna måste tänka över ifall man verkligen måste göra vissa investeringar eller kan vänta tills konjunkturen vänder uppåt igen, säger han.

Någon höjning av skatten är dock inte aktuell.

- Det är ett dåligt alternativ eftersom det alltid främst drabbar dem som har det sämst ställt, säger Ulf Bingsgård som inte heller är orolig för att kommunen inte ska ha råd att finansiera Trelleborgsbanan med 35 miljoner kronor.

- Det ska vi inte betala förrän tidigast 2012. Och vi betalar inte allt på en gång, säger han.

Andreas Mårtensson andreas.martensson@allehandasyd.se
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.