Annons

Svanfamilj återförenad

Den fula ankungen kunde inte stötta på sina ben. Då ryckte djurräddarna Jessica och Thomas Åberg ut.
Trelleborg • Publicerad 25 juli 2005

Jessica och Thomas Åberg, djurräddare i föreningen Katastrofhjälp fåglar och vilt, fick tips om att det fanns en svanunge i Flaningen som inte kunde stötta på sina ben utan bara släpade sig fram.

– Det stämde, när vi kom hit var pappan uppe på land och tog hand om den sjuka ungen, medan mamman var i vattnet med de andra ungarna, berättar Thomas Åberg. När Thomas Åberg skulle ta den sjuka ungen utbröt nästan slagsmål.

Annons

– Svanpappan försvarade sin unge och det gick nästan lite vilt till, innan vi fick tag på den, säger Jessica Åberg.

Efter två dagar hos Jessica och Thomas, samt höga doser av B-vitamin, tillfrisknade svanungen och började använda sina ben.

– Vi vet inte vad det var som gjorde att den hade problem med benen, däremot vet vi att det har varit ganska många fåglar i Flaningen som har varit sjuka med samma symptom, säger Jessica Åberg. När det var dags att släppa ut svanungen till sin familj, var Thomas och Jessica Åberg lite spända på om föräldrarna skulle acceptera ungen igen.

Men efter att svanpappan väst lite åt Thomas, simmade ungen snart tillsammans med sina syskon som om inget hade hänt.

– Det var ju skönt att det blev ett lyckligt slut, säger Jessica Åberg.

Åsa Meierkord

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons