Annons

Svalt intresse för fristående skola

Skolnämnden är skeptisk till att Kropp och Knopp AB etablerar en fristående grundskola i Trelleborg. Ansökan är alldeles för dåligt genomarbetad.
Trelleborg • Publicerad 27 maj 2010
Skolnämnden tycker att Kropp och Knopp ABs ansökan om att etablera en grundskola i Trelleborg är alldeles för dåligt genomarbetad.
Skolnämnden tycker att Kropp och Knopp ABs ansökan om att etablera en grundskola i Trelleborg är alldeles för dåligt genomarbetad.Foto: 

– Vi inom alliansen är alltid positiva till etableringar av andra aktörer. Men ansökan är ofullständig och man kan inte bara säga ja rakt av ifall skolan etablerar sig på fel grunder, menar skolnämndens ordförande Bengt Gunnarsson (M).

Kropp och Knopp har, enligt skolnämnden, räknat fel på hur mycket bidrag man kan få från kommunen. Dessutom är skolnämnden skeptisk till konceptet med enparallellig skola, då man tror att det kan vara svårt att rekrytera lärare med ämnesbehörighet.

Annons

Det som oroar mest är dock att Kropp och Knopp inte har bestämt var skolan ska ligga. På öster, där Kropp och Knopps förskola finns idag, föreligger inget behov.

– Om skolan etablerar sig på öster får vi ett överskott av lokaler där, men om den istället finns på väster så är det till fördel för oss eftersom den då fyller ett tomrum, säger Bengt Gunnarsson.

Jonas Bjunö på Kropp och Knopp säger att man ännu inte bestämt var skolan ska ligga, men att man eftersträvar ett centralt läge. Han tycker inte att skolnämnden behöver vara orolig.

– Vi vill ju såklart att elever ska börja hos oss och därför vill vi finnas på en plats där det finns ett underlag, säger Jonas Bjunö.

Bjunö håller inte med om att den ekonomiska kalkylen är bristfällig, men lovar att titta över den igen. Han är inte heller orolig över att skolan ska stå utan behöriga lärare.

– Det finns andra friskolor som lyckas i Sverige, och det ska nog gå i Trelleborg också.

När ärendet var uppe i skolnämnden yrkade Socialdemokraterna på att konsekvenserna av en friskoleetablering skulle utredas mer. Sven Lindkvist (S), andre vice ordförande i nämnden, är kritisk.

– Det är på samma sätt som i ett företag. Om någon vill etablera en konkurrerande verksamhet så måste man utreda vilka konsekvenserna blir för en själv. Hur vi hanterar skattebetalarnas pengar är vårt ansvar, säger Sven Lindkvist.

Johan Silfversten Bergman
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons