Annons

Sushin lockar långväga stamgäster

Kallt, klibbigt ris med rå fisk eller en nyttig delikatess? Trelleborgarna har varit skeptiska men börjar lära sig att uppskatta sushi.
Trelleborg • Publicerad 27 juli 2007
En sushirulle delas till lagom stora bitar. BILD: CLAES NYBERG
En sushirulle delas till lagom stora bitar. BILD: CLAES NYBERGFoto: 
Förste japanen i Malmö. Minh Huang vill att Trelleborg smakar hans sushi. BILD: CLAES NYBERG
Förste japanen i Malmö. Minh Huang vill att Trelleborg smakar hans sushi. BILD: CLAES NYBERGFoto: 

På Sushibaren kan man testa Japans motsvarighet till snabbmat. Bakom disken står Minh Huang med vass kniv och en liten mössa på huvudet och ser väldigt japansk ut.

– Händerna är det viktigaste redskapet för en sushikock, säger Minh Huang som kom till Sverige 1982.

Annons

Han knådar varsamt de små risbollarna och lägger sedan på olika bitar av fisk, räka eller omelett. Riset är mycket viktigt i processen, receptet är hemligt.

– Vi får våra råvaror från Japan, de flygs till Stockholm och sen hit, förklarar Minh Huang som var den förste japanen i Malmö när han jobbade på restaurang där. Han har arbetat som sushikock för andra men föredrar sina egna recept och metoder. Sushibaren har haft öppet i fem månader och går bra.

– Vi tycker om Trelleborg och hoppas att alla i staden kommer och smakar sushi. Det är nyttig och bra mat, utan fett och med massa vitaminer. Inte som pizza och kebab, säger Mai Phan som också är anställd.

Hon lär sig yrket samtidigt som hon leende serverar kunderna. Mai Phan kommer från Hong-Kong, släkten är spridd över hela Sverige och många av dem jobbar också med sushi. Många stamgäster besöker restaurangen, ofta från Ystad och Höllviken, folk utifrån staden. Men trelleborgarna hittar hit allt oftare, nyfikna på välsmakande rå fisk.

David Ekberg

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons