Annons

Supermorsan tog svart bälte

Hon kom i kontakt med sin hobby för drygt sju år sen. Nu tillhör May-Britt Zammal en sällsynt skara: kvinnor över 40 med svart bälte i Taekwondo.
Trelleborg • Publicerad 4 april 2005
42 åriga May-Britt Zammal är unik i Sverige. Basra ett fåtal i hennes ålder har svart bälte i Taekwondo. BILD: Claes Nyberg
42 åriga May-Britt Zammal är unik i Sverige. Basra ett fåtal i hennes ålder har svart bälte i Taekwondo. BILD: Claes NybergFoto: 

När May-Britt Zammal, 42 år, följde med sina döttrar till Taekwondoträningen för sju och ett halvt år sedan tändes ett intresse för kampsporten.

Hon satt bredvid och tyckte det verkade kul. Men några utövare i hennes egen ålder fanns inte.

Annons

– Nej, de som tränade var betydligt yngre. Men jag känner tränaren Chakir lite grand och han övertalade mig att testa, säger May-Britt Zammal.

Det första intrycket var positivt.

– Jag tyckte det var fysiskt jobbigt, men mådde samtidigt väldigt bra efteråt, säger hon. Sedan dess har hon gått in helhjärtat för den koreanska kampsporten och gjort stora framsteg. I fredags kom belöningen: gradering till svart bälte.

Under en timme testades hon hårt med olika övningar och rörelser inför publik i Trelleborgs Taekwondoklubbs lokaler " och fixade det med glans.

– Hon är den andra kvinnan i klubben som tar svart bälte. Det krävs mod och mycket vilja. May-Britt var otränad när hon började och hade dålig kondis. Nu är hon unik. Bara ett tiotal kvinnor i landet i hennes ålder har svart bälte, säger Chakir Chelbat, Trelleborgs Taekwondoklubb.

Döttrarna, som sedan länge slutat med kampsporten, är förstås också stolta över sin supermorsa:

– Ja, det är vi. Det är rätt mycket att komma ihåg, så det var nervöst att titta på i dag. Men hon klarade det utmärkt, säger Natalie som tillsammans med systern Nadia följde graderingen.

– I början var det lite pinsamt när hon var med i tidningen. Men nu är man rätt kaxig att hon är svartbältad, fortsätter hon.

Men alla har May-Britt Zammal inte lyckats övertyga med sin sport. En del av kollegorna på lasarettet tycker att hon har en underlig hobby.

– De skrattar lite åt mig, men tycker ändå det är bra att jag håller på, säger hon.

Jonas Widerberg

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons