Annons

Succétävling för unga uppfinnare

Uppfinningarna från eleverna på Teknikcollege gjorde succé i regionfinalen av innovationstävlingen Blixtlåset. Av de sex lag som skickas vidare till riksfinal kommer tre från Söderslätt.
Trelleborg • Publicerad 7 mars 2012
Anton Greko, Anton Järvborn och Sebastian T Nilsson vann regionfinalen för gymnasieuppfinnare, Blixtlåset, med sin app till mobiltelefonen.
Anton Greko, Anton Järvborn och Sebastian T Nilsson vann regionfinalen för gymnasieuppfinnare, Blixtlåset, med sin app till mobiltelefonen.Foto: Claes Nyberg

Regionfinalen hölls under onsdagen i Eslöv och omfattade 26 lag från södra Götaland. Gymnasieuppfinnarna från Söderslätt överöstes med priser.

- Det var första gången vi var med och tävlade och konkurrensen var tuff med 26 lag. Men det gick lysande, säger Malena Björner, programutvecklare på Teknikcollege.

Annons

Regionfinalen vanns av Timeline, en schemaapplikation till Android-telefoner. Appen har tagits fram av Anton Greko, Anton Järvborn och Sebastian T Nilsson.

Trea i tävlingen kom kampanjen På lyset. Konceptet går ut på att vid festivaler och folkfester dela ut en engångslampa så att besökarna kan cykla säkert hem. Bakom uppfinningen står Joakim Nilsson.

Tvåa i tävlingen kom Kymer, en snuskylare som kan kopplas in i bilen. Produkten har tagits fram av ett lag från Svedala som ingår i samarbetet kring Teknikcollege.

De tre vinnarna har nu chansen att ta hem hela tävlingen vid riksfinalen som avgörs i Stockholm den 22 mars.

Förutom de tre topplaceringarna så belönades ett av lagen från Trelleborg även för bästa presentation. Uppfinningen heter Magneticka och är ett magnetiskt skal till mobiltelefoner som tagits fram av Henrik Johansson och Viktor Ripa.

Taner Caliskan och Kristin Knutsson
Magnus Aspegren
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons