Succé för arkitekttävling

I september utlyste Miljö- och Stadsbyggnadsförvaltningen i Vellinge kommun en arkitekttävling för återuppbyggnaden av Strandbaden.
Trelleborg • Publicerad 17 oktober 2006
Strandbaden förr. Hur blir det i framtiden? Arkivbild: Claes Nyberg
Strandbaden förr. Hur blir det i framtiden? Arkivbild: Claes NybergFoto: 

När tiden för inlämning runnit ut hade det kommit in hela 70 bidrag.

– Jag trodde att det skulle komma många, men inte så många, säger stadsbyggnadsdirektör Madeleine Brandin.

Dessutom droppar det fortfarande in bidrag från Polen, Tyskland, Finland och Danmark som tagit längre tid på sig på grund av postgången så exakt hur många bidrag det blir är inte säkert.

Att så många deltar i tävlingen innebär att tävlingsjuryn får mycket att göra.

– Deltagarna har lagt ner mycket tid och arbete och vi ska hinna ge alla en rättvis bedömning. Men det kommer gå bra eftersom deltagarna i juryn är vana vid att titta på och bedöma sådana här bidrag, säger Madeleine Brandin.

Hon berättar att det är stor bredd på arkitekternas visioner av Strandbaden.

– Vi har sett både handritade blyertsritningar som förmodligen kommer från arkitekter som varit med ett tag, och en del väldigt hypade och moderna bidrag som kanske kommer från yngre förmågor, säger hon.

Men juryn kan bara gissa. Vem som står bakom vilket bidrag är nämligen hemligt så att juryn ska kunna ta ställning helt oberoende av upphovsman.

Hittills har de bara hunnit titta på ungefär hälften av bidragen.

– Det är många kuber, men också förslag på ett Strandbaden gömt bakom stora sanddyner och förslag som påminner om botaniska trädgårdar, industrier och skolor, säger Madeleine Brandin.

Ett problem är var alla bidragen ska få plats att hängas ut till allmän beskådan.

– Vi kommer nog hänga upp dem här i kommunhuset i någon slags snitslad bana för att de ska få plats, säger Madeleine Brandin.

Utställningen kommer förmodligen komma upp redan nästa vecka, och beslutet om vinnare ska juryn utse i god tid innan jul. Ett helt nytt och uppbyggt Strandbaden beräknas finnas klart till sommaren 2008.

Emma Olevik

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.