Annons

Styret strör pengar över oppositionen – 293 000 varje månad

Det nya styret håller sitt löfte till oppositionen. För varje krona som styret blir dyrare så ska oppositionen få lika mycket. Det innebär att oppositionen kommer att få 293 000 kronor att driva oppositionspolitik för. Varje månad.
Trelleborg • Publicerad 13 december 2022
Pengarna rullar i Trelleborgspolitiken.
Pengarna rullar i Trelleborgspolitiken.Foto: Henrik Montgomery/TT

TA berättade i förra veckan att det nya styret (M, SD, KD och L) planerar att höja arvodena i den politiska ledningen rejält. Det innebär bland annat två nya kommunalråd, en höjning av arvodet till kommunstyrelsens ordförande med 25 procent och en tredubbling av arvodet till kommunstyrelsens vice ordförande. Samtidigt höjer man även arvodet till fyra ordföranden i nämnderna med 50 procent.

När det nya styret presenterade sig så lovade de att även oppositionen skulle få mer ekonomiska möjligheter att driva politik. Blev det en fördyring av styret så skulle kostnaden för oppositionen öka lika mycket.

Annons

Det löftet verkar man hålla. I förslaget till nya arvoden finns 293 150 kronor avsatta till oppositionen varje månad. 117 975 ska gå till oppositionsråden Lennart Höckert (S) och Axel Bengtsson (VS). Utöver det finns 175 175 kronor att fördela till samtliga oppositionspartier. Men hur de ska användas är det ingen som vet.

– Vi har inga synpunkter på hur de används eller hur de fördelar pengarna, det får de själva bestämma, säger Venzel Rosqvist (M).

De drygt 175 000 kronorna varje månad till oppositionen är en nyhet, en liknande modell har inte funnits tidigare. Och oppositionen är själv villrådig och vet inte riktigt hur pengarna ska användas. Det ska de sätta sig och bestämma efter att beslutet är klubbat i kommunfullmäktige på måndag.

– Det är väl för att vi ska bedriva opposition. Vi får ju inte sitta med i presidierna. Och då blir det mycket jobbigare att driva opposition, så det är väl det vi får ersättning för, funderar Sven Lindkvist (S), ledamot i arvodesberedningen som menar att en lösning kan vara att man arvoderar gruppledarna i nämnderna.

Det återstår alltså att se hur pengarna ska fördelas inom oppositionen, men om det blir enligt antal mandat så kommer Socialdemokraterna att få 90 000 kronor varje månad, utöver oppositionsrådsposten, att driva politik för. Alltså mer än en heltidstjänst ytterligare.

”Hade vi haft inflytande i nämnderna, i form av representanter i presidierna, så hade vi värderat det högre än pengar. För det är där politiken formas.”
Sven Lindkvist (S)

Trots pengaregnet över S anser Sven Lindkvist att det hade varit bättre om oppositionen fått poster som andre vice ordförande. Då hade man kunnat bedriva en bättre oppositionspolitik, tycker han.

– Hade vi haft inflytande i nämnderna, i form av representanter i presidierna, så hade vi värderat det högre än pengar. För det är där politiken formas, säger Sven Lindkvist.

Centerpartiets Ola Olsson vet inte heller riktigt hur pengarna ska användas.

– Styret lade ett dokument framför oss på arvodesberedningen som vi aldrig hade sett förr. Vi blev lite tagna på sängen över hur mycket arvoden det är. Men det är klart att vi kommer att använda det till att bedriva oppositionspolitik. Det är en chans för oss att ha bevakning där vi inte har representanter i dag och kunna stötta våra ledamöter i nämnderna. Men det är ju Socialdemokraterna och Vårt Söderslätt som får de stora pengarna, säger Ola Olsson.

Han är är förvånad över storleken på arvodena. Både till oppositionen, men framförallt till styret.

Annons

– Vad är det som säger att det nya styret skulle vara så ofantligt mycket mer kompetent att man är värd så mycket mer pengar? Jag kan inte riktigt se det sambandet, säger Ola Olsson, som konstaterar att den nya politiska organisationen blir mycket dyr för skattebetalarna.

– Det är extremt mycket pengar i en sådan svår tid som vi går till mötes. Det känns magstarkt. Framförallt när man inte hittar några pengar till skolan. Här väljer man att satsa på politikerarvode i stället för skolan, det är väldigt tråkigt och beklagligt, säger Ola Olsson.

Fakta

Politikernas arvoden

Om förslaget till nya arvoden går igenom i kommunfullmäktige kommer de fyra kommunalråden och de två oppositionsråden att få följande ersättning:

Ann Kajson Carlqvist (M), kommunstyrelsens ordförande: 89 375 kronor per månad. Från 1/1 2024: 125 000 kronor per månad.

Mathias Andersson (SD), kommunstyrelsens vice ordförande: 71 500 kronor per månad.

Erik Lundström (KD), kommunstyrelsens andre vice ordförande: 50 050 kronor per månad.

Henrik Silfverstolpe (L), kommunalråd med inriktning på demokratifrågor: 50 050 kronor per månad.

Lennart Höckert (S), oppositionsråd: 71 500 kronor per månad.

Axel Bengtsson (VS), oppositionsråd: 46 675 kronor per månad.

Andreas MårtenssonSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons