Annons

Stygn med attityd ska förändra världen

På Broderiakademins utställning på Gislövs bibliotek finns Lady Gaga, fredsduvan och Pussy riot till allmän beskådan. Alla avbildade i form av olika handarbeten, men med samma budskap – "med attityd kan man förändra världen".
Trelleborg • Publicerad 1 december 2012
Kerstin Nettelblad är en av initiativtagarna till Broderiakademins utställning "Stygn med attityd". Den visas på Gislövs bibliotek fram till den 9 januari.
Kerstin Nettelblad är en av initiativtagarna till Broderiakademins utställning "Stygn med attityd". Den visas på Gislövs bibliotek fram till den 9 januari.Foto: Claes Nyberg

Utställningen arrangeras i samverkan med Sydvästra Skånes FN-förening, och är en uppföljning på utställningen "Tantastygn" som arrangerades på världsbroderidagen i Smygehuk i somras.

Idén om att brodera fredsduvan, som är en internationell symbol för fred, föddes i Danmark och ställdes ut på FN-dagen 2011. Broderiakademin Skåne Syd har nu tagit det ett steg längre. Med inspiration från bland annat det ryska punkbandet Pussy riot har brodöserna skapat moderna och uppseendeväckande motiv med budskap som ligger i tiden.

Annons

– Det är allt från berömda proffs till klantiga amatörer som ställer ut här. Själv räknas jag till klantiga amatörer, säger Ulla Ahnfelt, en av medlemmarna i Broderiakademin.

I Broderiakademins lokalgrupp träffas 15 brodöser en gång i månaden för att brodera och diskutera. Deras verk finns också med på utställningen. Bland de mer namnkunniga syns Ulva Ugerup som bidragit med sina argsinta tanter och Stine van Wynsberghe som inspirerats av Pussy riot, och gjort en huva täckt med tankvärda budskap.

– Vi vill visa attityd, för med attityd kan man förändra världen. Vi lever i en demokrati med yttrandefrihet men det är inte helt givet idag. Vi måste försvara den, säger Kerstin Nettelblad, verksam i Broderiakademin.

Bland alstren finns en tavla med det omdebatterade ordet "hen" med könssymbolerna sammanlänkade, broderade i regnbågens färger. En svart ängel med vita vingar får gestalta den kontroversiella barnboksfiguren Lilla hjärtat. Med broderierna vill brodöserna få igång diskussion och tankar hos betraktarna.

– Vi vill inte ha en massa puttenuttiga broderier, utan vi vill göra brodyrbudskapen moderna genom att inspireras av dagshändelser. Jag menar inget illa med att brodera Lilla hjärtat, säger Kerstin Nettelblad.

Utställningen är öppen till den 9 januari.

Martin Falkenby
Lina Campbell
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons