Annons

Stumfilmen höll tills regnet och åskan kom

I år är det 122 år sedan Charles Chaplin föddes. Och även om stumfilmsstjärnan varit död i många år lever han kvar för vissa. Åtminstone om man ska tro publiken som trotsade regnet för att se stumfilm i Stadsparken.
Trelleborg • Publicerad 10 augusti 2011
Inger Burgman och Anne-Lie Askelin i publiken hade förberett sig för regnet.
Inger Burgman och Anne-Lie Askelin i publiken hade förberett sig för regnet.Foto: 
"Genom musiken kommer man i rätt stämning för filmen", sa producenten Axel Görmar.
"Genom musiken kommer man i rätt stämning för filmen", sa producenten Axel Görmar.Foto: 

Vädret såg ut att hålla när den första filmen The wacky world of M.S. från 1914 började på utomhusbion. Den bygger på en mängd klipp där folk blir jagade av björnar, dras ner för skidbackar och slår sig. I bioprogrammet fanns också klassiska Chaplinfilmer med inslag av samhällskritik.

– De överdrivna rörelserna är roliga och musiken sätter piff på det hela, sa Anne-Lie Askelin som satt i publiken.

Annons

– Jag tittar gärna på gamla stumfilmer när de går, sa Inger Burgman.

I publiken fanns också 15-åriga Jenny Persson och 16-åringarna Joakim Johansson och Simon Meglic. De kom till filmvisningen mest av en slump eftersom de sett en skylt på veteranbrandbilen där det stod "bio".

Arrangörerna behövde en knapp timme för att installera projektor, filmduk, bänkar och instrument. Bakom konceptet Wanderkino eller vandringsbio som funnits sedan 1999, står tyskarna Gunthard Stephan, Tobias Rank och producenten Axel Görmar. De har visat stumfilm i flera länder sedan 1999 genom att åka från stad till stad och bära med sig hela utrustningen i sin veteranbrandbil. Livemusiken till filmvisningen står de själva för, Tobias på piano och Gunthard på fiol. Det som gör vandringsbio speciellt är att vilken plats som helst snabbt kan förvandlas till en stumfilmsbiograf där atmosfären liknar den i gamla tider.

Utomhusbion som arrangerades av kulturförvaltningen i Trelleborg skulle ha visat fyra filmer men tvingades efter en stund avbrytas av regnet.

Maria Sällberg
Mia Sandgren
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons