"Studieresor var inga mutor"

Vem som skulle betala för resorna var det aldrig någon diskussion om. Det framkom under förhören vid måndagens rättegång.
Trelleborg • Publicerad 23 november 2004

Var det nödvändigt att åka över till Lübeck för att titta på husfasader, eller hade man lika gärna kunnat visa bilder? Det var en av frågorna som kom upp vid förhören när rättegången mot Trelleborgshems vd Leif Persson och före detta styrelseordförande Åke Larsson togs upp i tingsrätten på måndagen.

Båda står åtalade misstänkta för mutbrott för att ha deltagit i en resa till Lübeck i december 2000. Resan betalades av byggfirman Trebo som just då höll på med en ombyggnation av äldreboendet på Hallasvängen, på uppdrag av Trelleborgshem.

– Trebo föreslog ändringar av husfasaderna i det pågående byggprojektet. Vi åkte till Lübeck för att få inspiration av vackra husfasader där, sade Leif Persson som inte kunde se något alternativ till att åka dit och titta. Vem som skulle betala för resan diskuterades aldrig enligt de åtalade. Däremot hävdar de att de själva stod för sina medföljande fruars kostnader.

– Min fru var med eftersom resan genomfördes på min lediga tid, men det var självklart att jag skulle betala för henne, sade Leif Persson.

Men när och hur de betalat var oklart.

– Jag har för mig att jag fick ett kvitto, men det är ju fyra år sedan, så jag kan inte erinra mig exakt när och hur, och var jag lagt kvittot, sade Leif Persson.

Åke Larsson hade också svårt att minnas exakta detaljer kring resa och betalning.

Enligt de två delägarna för Trebo, som misstänks för bestickning, skedde betalningen på båten på vägen hem. De hänvisade i går till kopior av bokförda kvitton. Männen hävdar också att resan till Lübeck var det mest kostnadseffektiva alternativet.

– Annars hade vi fått anlita en arkitekt som gjort ritningsförslag, men det hade blivit mycket dyrare, sade en av delägarna under gårdagens förhör. Försvarsadvokaten Jörgen Rexö hävdade under rättegången att Lübeckresan på sätt och vis redan betalats av Trelleborgshem. I byggkontraktet stod det nämligen att merkostnader som uppstod vid eventuella ändringar inte skulle belasta Trelleborgshems konto.

Resan till Lübeck var en sådan merkostnad.

– Avtalet var sådant att om det uppstod ändringar skulle Trebo stå för samtliga kostnader, sade han.

Leif Persson förhördes även kring sin resa till världsutställningen i Hannover samma år som betalades av NCC.

– Det var högintressant för mig att besöka världsutställningen i egenskap av vd för Trelleborgshem, sade Leif Persson och poängterade att nöjesinslaget var mycket begränsat.

På frågan varför Trelleborgshem inte stod för kostnaden svarade han:

– Det har jag aldrig funderat över.

NCC genomförde flera projekt för Trelleborgshem vid tiden för resa, men att det skulle uppstå mutmisstankar av den anledningen var inget han tänkt på.

– Nej, eftersom jag blev erbjuden att deltaga, inte att bli bjuden, svarade han i förhöret.

Att NCC även stod för mat och dryck under hela resan var för honom självklart.

– Man måste ju äta, och vid en sådan resa bör det ingå i deras åtagande, sade han.

Affärschefen vid NCC, som svarade för Hannoverbesöket och misstänks för bestickning, menade vid förhöret att resan inte var ett engångsfall:

– Det är inget ovanligt att man åker på studieresa med kunder, särskilt under pågående projekt, sade han.

Åklagare Per Nichols poängterade att det enbart är relationen mellan Trelleborgshem och entreprenörerna som är intressant, inte om utlandsbesöken handlade om nöjes- eller affärsresor.

– Det är alltså inte fel att delta i resorna som sådana. Och byggnadstekniska inslag kan mycket väl ha förekommit. Resorna behöver inte heller ha gett någon effekt i efterhand. Det är relationen mellan parterna i frågan som är det intressanta, sade Per Nichols. Han menade också att kostnaderna per person, cirka 2000 kronor för Lübeckfärden och cirka 6000 kronor för Hannoverbesöket, är uträknade i underkant:

– Jag vill på det sättet poängtera att summan i sig är ointressant.

Trelleborgshem och byggfirmorna hade vid tidpunkten för resorna ingen policy för resor av det här slaget, men det har de upprättat i dag.

Nu återstår för tingsrätten att ta ställning till om de fem åtalade gjort sig skyldiga till något brottsligt i samband med resorna. Den 3 december faller domen.

Camilla Erkenfeldt Widestrand

0410-545 41

camilla.erkenfeldt@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.