Annons

Studentfirande med fylla

– Ju fullare desto bättre, säger en kille som just varit uppe på scenen och repeterat spexet. Arrangemanget är på skoltid och ska vara alkoholfritt. Men både personal och elever vittnar om annat.
Trelleborg • Publicerad 16 juni 2011

Under veckan har gymnasieeleverna på Söderslättsgymnasiet klätt ut sig, spelat brännboll och repeterat inför spexet som hålls idag i Söderslättshallens ishall.

Kulturförvaltningens personal håller i tekniken under spexet och bekräftar att många elever tidigare år varit ordentligt alkoholpåverkade när de kommit till spexet.

Annons

– Det har blivit värre med åren tycker jag. I år vet vi inte än, säger vaktmästaren Benny Roth.

En elev som vill kunna använda en trådlös mikrofon på scenen får nej av ljudteknikern Robert Larsson.

– Vi kan inte bli av med mikar. Sådana kostar 10 000 kronor. Och fulla elever liksom... förklarar han för klassen.

Några elever som TA pratat med berättar att de ska dricka på morgonen, hålla upp under dagen och sedan fortsätta dricka på kvällen.

– Det underlättar nog pressen för en del, säger en av eleverna om morgondrickandet och spexframträdandet.

– Jag trodde att jag skulle dricka mer under veckan, men jag har inte hunnit för att det är så mycket man ska göra, säger en annan.

Spexet sker på skoltid.

– Alkohol är nolltolerans för oss. Nu är det här övning, men när vi har spexet på riktigt [i dag] så har vi förordnade ordningsvakter, som har rätt att utföra visitation, säger Anders Wramnell, rektor på Söderslättsgymnasiet.

Skolan har stängt av elever för att de uppträtt berusade på skoltid.

– Vi har haft ett möte med alla studenter och tydligt berättat att det är nolltolerans. Det är så klart svårt att efterleva i alla fall, men ser vi att någon är påtagligt berusad skickar vi hem personen. Vilket hänt nu i veckan, säger Anders Wramnell.

Annons

Ute på stans restauranger har gymnasieelever synts beställa in alkohol till lunchen. Karin Jeppsson är alkohol- och drogförebyggande samordnare i Trelleborgs kommun. Hon påpekar, precis som Anders Wramnell, att det inte är förenligt med skolans regler att vara alkoholpåverkad. På onsdagskvällen skulle Karin Jeppsson vara med på studenternas grillkväll på Dalabadet och servera vatten. Ett arrangemang utanför skoltid.

– I år har vi satsat extra på "varannan vatten". Det var faktiskt studentkommittén som efterfrågade det, säger Karin Jeppsson.

Fanny Johansson
Niclas Sörenson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons