Annons

Studenter får studietorg

Till hösten ska varje gymnasieprogram i Trelleborg få var sin hemvist, i stället för att eleverna ska cirkulera till en mängd olika lektionssalar. Gymnasiechefen Lisbeth Netteberg kallar arbetsmodellen för studietorg.
Trelleborg • Publicerad 5 april 2005

Gymnasieutbildningen förnyas.

Med siktet på bättre resultat, framför allt för att skapa en stimulerande miljö, ska studietorgen införas. Det gäller på såväl gymnasiet och Komvux på Nygatan som Bastionskolan.

Annons

– Varje program ska få sina egna enheter i större utsträckning än tidigare, med närhet till mediatek och tillgång till datorer, säger Lisbeth Netteberg.

Studietorgen är enligt henne ett sätt att göra skolmiljön mindre anonym. I stället blir det lärarna som får gå till de respektive klasserna och grupperna.

– Poängen är att de respektive programmens utbud ska bli mer koncentrerade. I möjligaste mån ska varje lärare undervisa på ett eller ett fåtal program, för att kunna specialisera sin undervisning. Eleverna ska framför allt få mer stöd i de ämnen där de behöver förbättra sina kunskaper, säger Lisbeth Netteberg.

Louise Josefsson, verksam på support- och utvecklingsavdelning inom gymnasie- och vuxenutbildningen, har noggrant gått igenom alla klassrum så att alla får plats när studietorgen introduceras i augusti.

– Det har varit mycket pusslande med tider, en schemaläggning som innebär att samtliga får utrymme på gymnasiet och vuxenutbildningen, säger Louise Josefsson.

Joy Ganslandt, som är ordförande i elevrådet på gymnasiet, har inte hört så mycket om de aviserade studietorgen. – Vi har fått ganska lite information om det, först av några lärare och därefter av Lisbeth Netteberg. Fungerar det bra så tror jag att det kan tillföra undervisningen en hel del och skapa trivsel. Många av oss var skeptiska till en början, men efterhand tycker jag att det låter bra, säger Joy Ganslandt.

I den nya organisationen ingår även rekrytering av programutvecklare. Ungefär 20 stycken ska tillsättas. De handplockas ur lärarkåren.

– Varje programutvecklare är ansvarig för de respektive programmen på antingen Söderslättsgymnasiet på Nygatan eller Bastionskolan, berättar Lisbeth Netteberg.

Rekryteringen ska vara avklarad under de närmaste veckorna. Programutvecklarna ska börja sina tjänster under våren.

– De 20 programutvecklarna ska undervisa vid sidan av sitt ansvar för respektive program. De blir en länk till rektorn, säger Lisbeth Netteberg.

Annons

Johan Persson

0410-545 34

johan.persson@allehandasyd.se

TRELLEBORG
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons