Annons

Studenten fixade ministerbesök

Söderslättsgymnasiet i Trelleborg, den 28 februari klockan 14.15. 18-årige Ola Olsson sitter på en bänk och väntar på socialminister Göran Hägglund (kd). "Han nappade direkt när jag undrade om han ville besöka skolan. Han är ju ändå på besök nere i Skåne."
Trelleborg • Publicerad 1 mars 2007
Ola Olsson såg till att eleverna på Söderslättsgymnasiet i går fick chans att ställa frågor till socialministern Göran Hägglund (kd).BILD: CLAES NYBERG
Ola Olsson såg till att eleverna på Söderslättsgymnasiet i går fick chans att ställa frågor till socialministern Göran Hägglund (kd).BILD: CLAES NYBERGFoto: 

Ola Olsson läser samhällskunskap på Söderslättsgymnasiet i Trelleborg. Han är intresserad av politik och praktiserar denna vecka på Region Skåne

i Kristianstad.

Annons

– Partier ska inte styra hur man tycker. Ingen tycker ju fullt ut som ett parti. Men jag vill jobba med politik, kunna påverka - som tjänsteman.

Ola diskuterar kring tjänstemannarollen, utredaren, som ska vara objektiv. Han drar slutsatsen att det ju då kan bli lite känsligt med ambitionen att påverka. Homosexualitet och abort tänker han inte dra upp med Göran Hägglund.

– Det är för känsligt. Jag ska fråga om hans möte med Japans ambassadör

i Stockholm. Vad pratar de om egentligen?

Elever skyndar förbi de sista trappstegen upp mot aulan. Tio minuter försenad anländer ministern. Då har ett 100-tal personer samlats i aulan: några lärare och resten elever - fnittrande elever, uttråkade elever och så några som verkar intresserade.

Socialministern kliver upp på scenen, rättar till sin gul-rödrandiga slips och tackar för applåderna.

– Jobben spelar en avgörande roll för hur bra vi får det, säger han.

Han fortsätter med att understryka vikten av ett bra företagarklimat i Sverige. Redan efter några minuter viftar en elev med armen.

– Vad tycker du om att blanda in religion i politiken?

– Bra fråga! Du tänker på kyrkoledarna som hotar med att rösta på annat parti på grund av min inställning i abortfrågan? Efter att socialministern berättat om sitt stöd för att utländska kvinnor ska omfattas av svensk abortlagstiftning och vikten av att skilja mellan religion och politik följer en rad frågor från engagerade elever. Rappt och säkert svarar Göran Hägglund bland annat att kungen ska vara kvar och att politikerna inte ska lägga sig i hur folk vill ordna med barnomsorgen.

Annons

Efter cirka en halvtimme frågar så Ola Olsson om mötet med den japanske ambassadören.

– Ambassadören förbereder kungaparets besök i Japan, svarar socialministern. Min uppgift är att hjälpa svenska företag att kränga sjukvårdsutrustning till Japan. I går kväll åt vi middag. Kungen var med.

Markus Celander

0410-545 00

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons