Student får inte rätt APU

Dennis Andersson känner sig diskriminerad av de ansvariga för omvårdnadsprogrammet på Söderslättsgymnasiet. Han får inte samma APU som de andra i klassen.
Trelleborg • Publicerad 9 april 2008
Dennis Andersson känner sig diskriminerad eftersom han inte får samma APU som sina klasskompisar. Bild: Tomas Nyberg
Dennis Andersson känner sig diskriminerad eftersom han inte får samma APU som sina klasskompisar. Bild: Tomas NybergFoto: 

Studenterna på omvårdnadsprogrammet har arbetsplatsförlagd utbildning, APU, varje läsår. APU:n är kopplad till en kurs studenterna går och därför varierar det i vilka verksamheter studenterna placeras.Efter kursen i vård och omsorg i ettan följer APU på äldreboende, efter hälso- och sjukvårdskursen i tvåan följer APU på lasarettet eller inom hemsjukvården och i trean blir det APU inom psykiatrin eller med personer med utvecklingsstörning. APU:n ska ge en bred erfarenhet av vårdyrket och erfarenheter från olika verksamheter. Men inte för Dennis Andersson.

I ettan och tvåan gjorde Dennis Andersson sin båda sina APU-perioder inom demensvården. I år fick han reda på att han ännu en gång skulle placerades inom demensvården när de övriga tio klasskamraterna på psykiatrikursen fick plats just inom psykiatrin.

Dennis Andersson tog då kontakt med rektorn Mattias Rådmark och frågade varför men har över en månad senare inte fått något svar.

Han påbörjade sin praktik men avbröt den efter en vecka.

- Det gick en vecka sedan hoppade jag av. Jag gav det en chans mot min vilja. Det är meningslöst att göra samma praktik en gång till, säger Dennis Andersson. Vare sig rektorn för omvårdnadsprogrammet Mattias Rådmark eller APU-samordnaren Åsa Boman vill prata om Dennis Anderssons APU-plats med TA. Trots att Dennis själv gett skolledningen sin tillåtelse att prata med tidningens reporter om ärendet.

Dennis Andersson tycker inte att han fått någon fullgod förklaring på varför han inte får APU som alla andra.

- De säger att jag har för dåliga betyg men om betygen är så dåliga ska man stanna på skolan och läsa i stället, säger Dennis Andersson.

Men det var inte aktuellt utan i stället blev det APU inom demensvården. Dennis riskerar att få icke-godkänt på psykiatrikursen men hade han fått en APU-plats inom psykiatrin och klarat av utmaningen hade han enligt besked från en av sina lärare kunnat få godkänt på hela kursen.

I stället ägnar han APU-perioden åt att på egen hand läsa in olika kurser och planerar för ett fjärde gymnasieår.

Han känner sig diskriminerad av skolledningen eftersom han inte får den APU han tycker han har rätt till.

- Nu har det gått rätt så långt så nu har jag satt mig på tvären, säger Dennis Andersson.

Han har stöd i frågan från sina klasskompisar och hade velat ha den bredd som en praktikplats inom psykiatrin inneburit. I första hand samtidigt som sina kurskamrater, i andra hand i sommar efter att ha läst in psykiatrikursen under våren.

Dennis Andersson kommer i stället att få vänta till nästa läsår.

- Det känns inte alls bra. Jag tycker att det är dålig stil att de inte kommer med en riktig förklaring. Detta drabbar ju bara vårdprogrammet i stället, säger Dennis Andersson.

Magnus Aspegren
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.