Strömmen av turister sinar inte
Mörka moln tornar upp sig på himlavalvet. Det dröjer en timme sedan bryter en strimma ljus fram. Solen tittar fram. Oavsett väderlek strosar det omkring turister i stan och ute på Söderslätt.
Cyklande, bilburna eller gående. De finns där. Turisterna som är på jakt efter äventyr, sevärdheter och saker att göra.
– Här finns inte så mycket. Så jag sticker vidare till Tyskland, menar fransmannan Thomas Dupont, som med fullastad hoj kom till Trelleborg vid lunchtid i går efter en kort sejour i Malmö.
– Här är fint, men det verkar inte finnas så mycket att hitta på, fortsätter han. Ute i Smyge lotsar Marie och Raili Gullberg sina danska släktingar Anne-Lie och Knud-Erik Hansen. De gör en dagsutflykt, vars höjdpunkt blir ett stopp på kafé någonstans längs Sydkusten.
Deras runda börjar vid det gulmålade vandrarhemmet där de går upp för den vindlande järntrappan i fyren. Mot havspanoramat där Östersjön breder ut sig. Fyren uppfördes 1883 och är 17 meter hög.
– Härligt att se en sådan utsikt. Det är dejligt! myser Anne-Lie med ett brett leende i samma stund som hon blickar ned mot hamnen i Smyge och ut mot det vidsträckta vattnet.
Inne i Vandrarhemmet, som drivs av Anna-Lena Sundin, arbetar Felicia Sällström.
– Hit kommer gäster från alla håll och kanter. Många är från andra delar av Sverige. En del tyskar brukar bo här och besökare från många andra länder, säger Felicia Sällström.
Fyrtioen bäddar står till förfogande och i det gemensamma köket finns möjlighet att laga sina måltider i det STF-ägda vandrarhemmet. Japaner, beredda på nya motiv, engelsmän och italienare. Tyskar och besökare från norra Sverige.
Turistströmmen är strid vid Köpmansmagasinet under högsommaren.
Kartan vid ingången till magasinet vittnar om spridningen av besökarnas respektive nationaliteter. Åtminstone om man ska lita på knappnålshuvuden som sticker upp här och var på den upphängda världskartan.
Från USA är det rikligt representerat medan det till exempel saknas nålar vid Mongoliet och stora delar av Afrika.
Varken Cecilia Larsson eller Suzana Ivanov, som båda arbetar för turistbyrån där, kan lova att knappnålssystemet är tillförlitligt.
– Vi kan i alla fall intyga att det är många här dagligen och från många olika länder. Åtskilliga från USA har kommit för att de har sina rötter i Sverige, säger Cecilia Larsson.
Nere vid den sydligaste spetsen, sitter Helen Westin på en träbänk tillsammans med ettårige sonen Melker, medan hans pappa Mats Olsson flanerar vid den stenfyllda havslinjen. Familjen bor i Falun och semestrar vid Smygehus.
– Det är jättehärligt att vara här, avkopplande och skönt, säger Helen Westin.
De var i Smyge för två år sedan och har planer på att återvända under framtida semestrar. Till den sydligaste spetsen och till havet och strandlinjen med alla stenarna.
Johan Persson
0410-545 34
johan.persson@allehandasyd.se