Strokevård i Trelleborg bäst i Skåne
Uppgifterna i registret ligger till grund för den ersättning som sjukhusen kan få beroende på hur väl de uppfyller olika krav på vården. Trelleborg får 3,5 poäng av 4 möjliga för sin strokevård. Bara två andra sjukhus, Hässleholm och Helsingborg, når Region Skånes målnivå på 3 poäng.
– På SUS är de 50-60 doktorer som tillsammans sköter omkring 1 400 strokepatienter om året. I Trelleborg är vi tre neurologer på omkring 300 patienter så vi får en högre andel patienter per person, säger neurologen Tryggve Karlsson.
Han menar att en orsak till att Trelleborgs lasarett lyckas bra med behandlingen av strokedrabbade patienter är att de har lång erfarenhet av att genomföra så kallade trombolyser, en akut propplösande behandling.
– Samma dag som behandlingen blev godkänd började vi med den. Det var år 2003. Redan månader innan hade vi gjort förberedelser. Sedan har vi jobbat på logistiken så att den har blivit ännu bättre, säger Tryggve Karlsson.
Tidigare gjordes trombolyser i Trelleborg bara under ”kontorstid”. Då lyckades man göra behandlingen på omkring elva procent av patienterna mellan 18 och 80 år som drabbas av en blodpropp i hjärnan. Men sedan två år tillbaka har sjukhuset tagit emot samtliga ambulanser med så kallade prio 1-patienter inom invärtesmedicin och då börjat genomföra trombolyser dygnet runt. Då har andelen ökat till 17,5 procent.
– Den viktiga förändringen är att vi har hela ambulansorganisationen med oss. De kör hit, ringer hit och har förtroende för oss dygnet runt, säger Tryggve Karlsson som menar att förtroendet hos ambulansen är avgörande.
Tiden är en viktig faktor för att lyckas. Behövs det göras en trombolys ska detta ske inom tre timmar, men ju snabbare desto bättre. Helst ska den göras inom en timme. Av strokepatienter som vårdas på Trelleborgs lasarett är det också en hög andel som klarar sig utan skador som påverkar vanliga dagliga aktiviteter.
– Det handlar om sådant som att gå på toa, fixa en macka och att duscha själv, förklarar Tryggve Karlsson.
Han är orolig över att de förändringar som föreslagits för Trelleborgs lasarett.
– Vi med Skånes bästa stroke- och hjärtsjukvård får inte längre utföra denna vård eftersom de har ett förslag att alla prio 1-ambulanser ska till andra sjukhus. Det innebär att drygt 300 hjärtinfarkt- och 300 strokepatienter måste skickas till ett annat sjukhus i ambulans. Det är en katastrof för strokepatienter eftersom trombolysen är oerhört effektiv i början men en ganska dålig behandling efter tre timmar, säger han.
Även de andra föreslagna förändringarna, bland annat att inte längre ha bemanning av akuten nattetid och att stänga de intensivvårdsnära IME-platserna, kommer att drabba strokepatienterna enligt Tryggve Karlsson.
– Vi är det sjukhus i Skåne som har bäst både stroke- och hjärtsjukvård. Och är det enda sjukhuset där den vården hotas av besparingar, konstaterar han.