Stroke- och hjärtvård räddas i nytt förslag
Att Carl-Johan Sonesson (M), regionråd och ordförande i Region Skånes Hälso- och sjukvårdsnämnd, dök upp i Trelleborg på lördagen hade inget direkt att göra med den debatt som rasat kring ambulanserna och akutvården nattetid på lasarettet. Mötet med partikamraterna i Trelleborg, med fokus på sjukvården, var bokat sedan månader.
Nattsjukvården
Många frågor gällde nattsjukvården, och Carl-Johan Sonesson kunde ge lugnande besked. Tjänstemännen inom Skånevård Sund (förvaltningen för sjukhusen i Trelleborg, Landskrona, Helsingborg och Ängelholm) har "tagit till sig av irritationen" bland både personal och allmänhet och reviderat sitt förslag till omorganisation.
Enligt detta förblir det totala antalet vårdplatser oförändrat i Trelleborg, men "några" platser görs om från övervakningsplatser till vanliga vårdplatser. Hjärtsjukvården och strokevårdprocessen kan ändå fortsätta, dygnet runt.
Efter en första bedömning direkt i ambulansen ska patienter föras till "sjukhus med kapacitet och kompetens att ge adekvata insatser". De mest akuta fallen förs till SUS, alltså universitetssjukhusen i Lund eller Malmö.
Hur påverkas patientsäkerheten av detta?
- Jag tror att den blir minst lika bra som i dag, säger Carl-Johan Sonesson.
- När man gör bedömningen av patienterna tydligare, direkt i ambulansen, kan de sjukaste föras till SUS och de som ska direktinläggas till en vårdavdelning i Trelleborg. Man hamnar på rätt sjukhus direkt.
Insatstiderna ökade i Trelleborg, från tio till elva minuter, när Falcks flyttade en av två ambulanser till Skurup. Hur stor försening är acceptabel?
- Jag vill inte ange en exakt siffra, utan mer se till trenden, säger Carl-Johan Sonesson. Är trenden att det blir en avsevärd försening, och vi kommer uppåt 14-15 minuter, så är det en klar försämring som man får fundera på om man ska göra någonting åt.