Annons

Strid om uterum närmar sig avgörande

Frågan om framtiden för konditori Billings uterum närmar sig slutet. Ärendet ligger hos länsstyrelsen som har avgörandet i sina händer.
Trelleborg • Publicerad 13 juni 2012
Billings uterum byggdes 1989. Men en förändrad plan- och bygglag gör att uterummet inte får nytt bygglov.
Billings uterum byggdes 1989. Men en förändrad plan- och bygglag gör att uterummet inte får nytt bygglov.Foto: Claes Nyberg

Stefan Ferm driver Billings konditori. I maj förra året fick han besked från stadsbyggnadskontoret om att bygglovet för uterummet som byggdes 1989 skulle dras in. Därmed var byggnadens öde beseglat. Ett beslut som Stefan Ferm överklagade till länsstyrelsen för ett år sedan.

– De hade mycket att göra och lång handläggningstid. Då skulle det dröja ett år innan vi fick besked, så vi får se vad som händer. Men än så länge har jag inte hört något, säger han.

Annons

Anledningen till att uterummet inte får stå kvar är att det har levt på tillfälliga bygglov som sträckt sig över fem år i taget. Den typen av bygglov får, sedan 2008, bara beviljas under sammanlagt tio år. Tidigare var tidsgränsen 20 år.

Claus Pedersen är stadsbyggnadschef. Han säger att det inte finns några lagliga möjligheter att låta uterummet stå kvar på sin nuvarande plats.

– Det är en tioårsgräns som gäller och den är förbrukad i detta fallet. Uterummet står på kommunal mark och det finns ledningar under det. Vi kommer troligtvis till hösten att skicka ut ett föreläggande om att ta bort byggnaden, säger han.

Varför har det dröjt så lång tid?

– Att fatta beslut om att det inte gick att bevilja fler bygglov var viktigt, i och med den nya lagen. Sen har inte resten av ärendet haft samma prioritet. Det är ganska normalt i sådana här fall.

Beslutet att inte godkänna Billings uterum har väckt starka känslor. Cirka 1 500 personer skrev på en protestlista som lämnades in till kommunalrådet Ulf Bingsgård (M).

– Vi har varit i kontakt med gatuavdelningen om att få en uteservering. Och det verkar inte vara några problem. Men en uteservering lockar inte besökare på hösten och vintern, säger Stefan ferm.

Maria Sällberg
Martin Strandberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons