Annons

Strid om fårstängsel rasar

En infekterad strid om fårstängslen strax väster om Fredshög har blossat upp mellan markägaren Ola Fredgardh och Vellinge kommun.
Trelleborg • Publicerad 30 augusti 2012

Nyligen polisanmäldes han av kommunen för att ha gjort åtgärder inom strandskyddat område. Polisanmälan gjordes trots att kommunen både gett honom dispens från strandskyddet och ska ha godkänt de stättor han låtit sätta upp.

För drygt två år sedan förlängde Ola Fredgard sitt fårstängsel så att det nådde ända ner till vattenbrynet på hans mark som ligger precis väster om Fredshög. Han fick dispens från Vellinge kommun för att sätta upp stängslet med villkoret att han gjorde området lättillgängligt med hjälp av stättor. Snart kom det klagomål till kommunen från personer som tyckte att det var svårt att ta sig förbi fårhagarna och besöka stranden.

Annons

Samtidigt brottades Ola Fredgardh med att hans stängsel revs ner och att hundägare passerade fårhagen utan att hålla sina hundar kopplade.

– En period hade jag gjort över 100 polisanmälningar mot nedrivna staket, säger Ola Fredgardh som efter att ha byggt om stättorna fick besked från kommunen att de var godkända.

Därefter har han förstärkt staketet på flera ställen med hjälp av bland annat armeringsmattor och delar från jordbruksredskap. På något ställe har han placerat inplastade ensilagebalar som hinder.

– Jag vill inte ha lösa hundar på min mark. Det är ett stort problem med det här. Folk respekterar inte skyltar, menar Ola Fredgardh som inte säger sig ha några problem med att människor beträder fårhagarna.

Dock har han satt upp varningsskyltar om att det går en ilsk bagge i hagen.

– Det är jag ju skyldig att varna för, säger Ola Fredgardh.

I våras kom det nya klagomål till Vellinge kommun. Sedan dispensen gavs har kommunen även bytt miljöchef. När den nuvarande chefen Rickard Sandberg besökte Ola Fredgardhs mark reagerade han på de avspärrningar och övergångar som gjorts och försökte få Ola Fredgardh att ändra bland annat stättorna till något mer lättillgängligt. Men Ola Fredgardh menar att han fått dispens och ett godkännande på det som han gjort och vill inte ändra något. Att stättorna står cirka 200 meter upp från själva stranden försvarar han med att de står längs det stråk som sedan lång tid tillbaka har varit det naturliga gångstråket för människor i trakten.

Han har även erbjudit kommunen att arrendera mark för att göra en allmän parkering vid gränsen till Fredshög. Ska stranden göras helt tillgänglig vill han att kommunen bekostar, underhåller och anlägger ett staket längs strandlinjen i gränsen mellan stranden och gräset. Han menar då att kommunen därmed kan marknadsföra området som rekreationsområde och promenadstråk. För båda sakerna kräver han vardera 50 000 kronor i årlig ersättning.

– Jag släpper ingenting gratis, de får betala för det. 50 000 kronor om året är inte orimligt, menar Fredgardh.

Madeleine Gripsten
Jenny Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons