Stress minskar viljan att jobba till 67

En bättre arbetsmiljö kan få lasarettspersonalen att stanna till 67. Det hoppas sjuksköterskan Ramona Voristo, 24 år.
Trelleborg • Publicerad 5 juli 2010
Ramona Voristo tycker det är värdefullt att ha de äldre sjuksköterskorna omkring sig för att kunna ta del av deras erfarenhet och kompetens.
Ramona Voristo tycker det är värdefullt att ha de äldre sjuksköterskorna omkring sig för att kunna ta del av deras erfarenhet och kompetens.Foto: Claes Nyberg

En bättre arbetsmiljö kan få lasarettspersonalen att stanna till 67. Det hoppas sjuksköterskan Ramona Voristo, 24 år, som vill behålla kompetensen i huset så länge som möjligt.

– Jag har märkt att vi bara blir yngre och yngre nu på avdelningarna, säger Ramona Voristo.

2008 var hon klar sjuksköterska och började jobba på Trelleborgs lasarett.

– Jag gillar att sjuksköterskeyrket är så brett. Nu vill jag ha kött på benen och jobba på olika ställen. Även utomlands. När jag blir äldre vill jag kanske jobba på en vårdcentral och ha ett vanligt måndag-till-fredag-schema, säger hon.

Hon började på medicinavdelningen där blev inlasad efter elva månader, vilket innebär att hon förtur till de vikariat som dyker upp. Det var tur. Kort därefter kom lågkonjunkturen och neddragningar. Många av hennes kollegor som inte vikarierat lika länge blev arbetslösa.

– Det var nedskärningar överallt vilket gjorde att det var riktigt ont om jobb. Men jag hamnade på ortopeden här på lasarettet, berättar Ramona Voristo.

Hon och hennes arbetskompisar märker av att organisationen är mer slimmad idag. Folk hoppar in och jobbar extra. Att det tär på personalen tycker hon är tydligt. På det här sättet kan det inte vara om man vill att de äldre ska vilja jobba till 67.

– Det är slitigt för folk i dag. Då har man ju inte lust att jobba några år till. Ska man få personal att stanna till 67 måste man ändra på scheman och jobba med arbetsmiljön.

Hon hoppas att det löser sig. För den kompetens som finns på lasarettet idag tycker hon är värdefull.

– Det känns väldigt tryggt att ha de äldre omkring sig. De har samlat så mycket kunskap under så många år och det är jättebra att vi yngre har dem att fråga.

Generationsväxlingen kommer sannolikt att innebära att den konkurrens om arbetskraft som finns idag mellan sjukhusen i södra Skåne blir starkare. Ramona Voristo tycker att Trelleborgs lasarett gör vad man kan för att locka till sig personal.

– Jag minns under sjuksköterskeutbildningen att vi under femte och sjätte terminen blev inbjudna till Trelleborgs lasarett. Det var en kväll och arrangemanget kallades ”Mötesplats”. Personal berättade om hur det var att jobba här och vi satt och fikade tillsammans. Det var väldigt mysigt och gjorde att många fick en positiv bild av arbetsplatsen. Från de andra sjukhusen i Malmö och Lund fick jag bara brev hem. Det ger ju inte ett lika bra intryck, säger hon.

Hon tycker också att omvårdnadsprogrammet har fått högre status i Trelleborg, vilket är bra.

– Det gäller att de fortsätter med praktik på programmet. Det är viktigt att folk som går där förstår vad det är de läser till, säger Ramona Voristo.

Anna Thulin
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.