Strejken började i samlat uttåg

På slaget tolv gick sjuksköterskorna ut från lasarettets foajé, ut i strejk för första gången sedan 1995. Med Vårdförbundets flaggor i händerna gick alla till det första informationsmötet på Församlingshemmet.
Trelleborg • Publicerad 21 april 2008
Även strejkvakterna skulle förberedas. Emy Håkansson, till vänster, Helena Rangfors, i mitten, och Jacqueline Mkada delade på pamfletter och banderoller. Bild: Claes Nyberg
Även strejkvakterna skulle förberedas. Emy Håkansson, till vänster, Helena Rangfors, i mitten, och Jacqueline Mkada delade på pamfletter och banderoller. Bild: Claes NybergFoto: 
Strax efter klockan tolv på måndagen tågade sjuksköterskorna ut från lasarettet. Även lediga sjuksköterskor kom för att vara med om den samlade promenaden till Församlingshemmet. Bild: Claes Nyberg
Strax efter klockan tolv på måndagen tågade sjuksköterskorna ut från lasarettet. Även lediga sjuksköterskor kom för att vara med om den samlade promenaden till Församlingshemmet. Bild: Claes NybergFoto: 
Strejkskyltar sattes upp på dörrarna till alla vårdavdelningar. Bild: Claes Nyberg
Strejkskyltar sattes upp på dörrarna till alla vårdavdelningar. Bild: Claes NybergFoto: 
Ulla-Britt Danielsson på akutintaget var lite kluven till strejken men som enda sätt att höja lönen så... Bild: Claes Nyberg
Ulla-Britt Danielsson på akutintaget var lite kluven till strejken men som enda sätt att höja lönen så... Bild: Claes NybergFoto: 
Strejkvakterna bevakar de tre entréerna i tvåtimmarsskift,. Anita Andersson, till vänster, och Christel Larsson började.
Strejkvakterna bevakar de tre entréerna i tvåtimmarsskift,. Anita Andersson, till vänster, och Christel Larsson började.Foto: 

Det känns lite kluvet, säger Ulla-Britt Danielsson, sjuksköterska på ett stilla akutintag. Vi vill hjälpa våra patienter men vi vill ju också ha bättre lön. Och är det detta som ska till...

Även under helgen har det varit ovanligt lugnt, med förhållandevis få patienter. Någon ökat tillströmning hade inte märkts på eftermiddagen på Fagerängens vårdcentral.

- Det är skönt att veta att strejken är tidsbegränsad här, säger Ulla-Britt Danielsson. Än så länge har det bara varit positiva reaktioner från patienterna.

I hela Skåne är det omkring 900 sjuksköterskor som tagits ut i strejk, 160 av dem i Trelleborg. På dörrarna till vårdavdelningarna sitter röda plakat med strejk i störa bokstäver.

Vid samlingen i lasarettets foajé kom frågan om tåget till församlingshemmet var en demonstration. Men det fanns inget tillstånd.

- Kostar ett demonstrationstillstånd?

- Ja.

- Det har vi inte råd till med våra dåliga löner.

Utanför de tre entréerna står nu strejkvakter i tvåtimmarsskift och samlar in namn på stödlistor för sjuksköterskornas lönekrav.

Varje dag samlas de strejkande på församlingshemmet, bland annat för att få konfliktinformation.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.