Strejk ska få politiker att lyssna på eleverna

Elever vill göra vad de kan för att stoppa att deras skola stängs. "Vi kan inte bli ignorerade när vi är så många." säger Sophia Böös, elever på skolan.
Trelleborg • Publicerad 14 februari 2007
Mikaela Palm och Sophia Böös är hoppas att de kan förhindra att Köpingeskolan stängs. Bild: Claes Nyberg
Mikaela Palm och Sophia Böös är hoppas att de kan förhindra att Köpingeskolan stängs. Bild: Claes NybergFoto: 

Motståndet mot planerna att stänga Köpingeskolan ökar. Nu engagerar sig tre elever för att rädda sin skola.

I helgen stod de i Valens köpcentrum för att samla in namnunderskrifter. Drygt ett tusen namn kom in.

– Vi ska fortsätta på fredag och lördag, säger Sophia Böös som samlat in underskrifterna tillsammans med Mikaela Palm och Beatrice Merikanto.

Namnlistorna ska sedan lämnas in till Bengt Gunnarsson (m), skolnämndens ordförande.

Men eleverna har beslutat att göra mycket mer för att rädda sin skola. Nu organiserar elever flera demonstrationståg för att få sina röster hörda. I dag torsdag går eleverna ut i strejk. Man hoppas på många tomma klassrum.

– Vi tror faktiskt att alla kommer att strejka, säger Sophia Böös.

I samband med strejken demonstrerar eleverna och går från Två lejon till Rådhuset med start klockan 11. Väl framme ska man möta upp politiker. Politiker uppvaktas också på nästa fullmäktigemöte, den 26 februari. Elever, familjer och vänner samlas utanför Folkets Park innan mötet.

Den tredje och största demonstrationen arrangeras på lördagen samma vecka, den 3 mars. Tåget startar från Rådhuset klockan 11.

– Vi kommer att försöka få gamla elever att ställa upp. Jag tror vi kan bli jättemånga. Detta måste ge effekt. Vi kan inte bli ignorerade när vi är så många. Vi måste ju rädda vår skola, säger hon.

– Vi känner ju alla på skolan nu. Och har så många minnen därifrån. Därför vill vi ha den kvar, säger Mikaela Palm.

Båda är trötta på att ha sina lektioner utspridda över hela stan. Det värsta är att klassrummen är så dåligt ljudisolerade.

– Vi hör så mycket oväsen från klassrummen bredvid. Det gör att man bli extra fort trött. Och vi vet inte ens hur länge vi ska behöva ha det så här, säger Sophia Böös.

Sofia Bergström

0410-545 63

sofia.bergstrom@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.