Strandskyddet under lupp längs kusten i Trelleborg

Under sommaren ska Boel Hedgren från miljökontoret kolla hur strandskyddet efterlevs längs kusten i Trelleborgs kommun. Både när det gäller påverkan på djur och växtlighet och allmänhetens tillträde till stranden.
Trelleborg • Publicerad 10 juli 2010
Boel Hedgren från miljökontoret har börjat sitt inventeringsarbete på Östra stranden i Trelleborg.
Boel Hedgren från miljökontoret har börjat sitt inventeringsarbete på Östra stranden i Trelleborg.Foto: Tomas Nyberg
Foto: 

– I många fall handlar det om brist på kunskap när man kanske klipper gräs eller tar bort buskar på strandskyddat område, säger Boel Hedgren. Därför har jag med mig en informationsbroschyr som jag delar ut när jag är ute och inspekterar.

Görgen Holmdahl (SPI) är ordförande i miljönämnden. Han berättar att en orsak till att nämnden nu beslutat sig för en inventering är den nya lagstiftningen som fört över ansvaret för dispenser från länsstyrelsen till kommunen.

– Vi vill ha en översyn över hur det ser ut och informera fastighetsägarna om vad som gäller, säger han. Länsstyrelsen har tidigare lämnat en hel del dispenser.

Dispenser kan ges vid särskilda skäl, till exempel om det handlar om tomtmark eller om området genom bebyggelse eller en väg är avskilt från stranden.

Boel Hedgren berättar att strandskyddet generellt sett gäller 100 meter från strandkanten, både in mot land och ut i havet.

– Sedan finns det ju gammal bebyggelse som legat där innan strandskyddet kom till på 1950-talet, säger hon. Där kan man säga att strandskyddet följer gränsen för det detaljplanerade området i stort sett.

Boel Hedgren ska ägna sommaren åt inventeringen. Exakt hur lång tid det tar är osäkert.

– Men jag ska vara klar till hösten. Då ska jag skriva en rapport: I huvudsak tror jag att rapporten blir i form av kartmaterial, så att man kan se var det finns problem.

Problemen kan handla om att fastighetsägare byggt staket, satt ut trädgårdsmöbler, gjort i ordning lekplatser, klippt gräs för att markera privat område, huggit ner träd och buskar och annat på strandskyddat område.

– Sedan kan man ha lagt ut avfall, sten och jord på strandskyddat område, men då är det inte säkert att det handlar om brott mot strandskyddet, utan det kan röra sig om nedskräpning, säger Boel Hedgren.

Görgen Holmdahl framhåller att man från miljönämndens sida vill gå fram med silkesvantarna mot fastighetsägare som brutit mot strandskyddsbestämmelserna – åtminstone till att börja med.

– Vi börjar med att informera fastighetsägarna om vad som gäller. Om inget händer så får vi ta en förnyad diskussion. Först i tredje hand kan det bli aktuellt med föreläggande med vite, säger han.

INTERNAL INTERNAL
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.