Annons

"Stranderosionen är en riskfaktor"

Fler reagerar nu på att Trelleborgs översiktsplan helt saknar en diskussion om erosion och förhöjda havsnivåer.
Trelleborg • Publicerad 17 januari 2007
Beddingestrand är ett av de områden där kommunen planerar strandnära bebyggelse. Vid den senaste stormen försvann flera meter av stranden. BILD: TOMAS NYBERG
Beddingestrand är ett av de områden där kommunen planerar strandnära bebyggelse. Vid den senaste stormen försvann flera meter av stranden. BILD: TOMAS NYBERGFoto:  

I tisdagens tidning skrev TA att Sveriges geologiska undersökning, SGU, efterlyser ett resonemang kring riskerna med strandnära boende i ett erosionsperspektiv.

På onsdagen var det Statens geotekniska instituts, SGI, tur att yttra skepsis över förslaget till översiktsplan.

Annons

SGI anser att stranderosionen är en av de riskfaktorer som bör identifieras i översiktsplanen. Bengt Rydell på myndighetens avdelning för stranderosion skriver i sitt yttrande att det längs kusterna i kommunen finns jordarter som är känsliga för erosion. "I ett längre perspektiv kan erosionen leda till förlust av mark och att befintliga och naturliga skydd mot erosionen försvinner", skriver Bengt Rydell.

SGI anser att kommunen måste ta hänsyn till bebyggelsens livslängd när man prövar lämpligheten av den mark som ska bebyggas. Dessutom bör man beakta de förväntade effekterna av ett förändrat klimat.

"Klimatscenarierna visar förhöjda havsnivåer under de kommande 100 åren" skriver Rydell och påpekar att även områden i centrala Trelleborg kan beröras av en höjd havsnivå.

Andreas Mårtensson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons